MCQs on Volvox Past Year Paper Higher Questions and Answers

Get top class preparation for KVPY right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

Volvox are green algae. They form colonies of many cells. The plant body is a hollow sphere known as coenobium. They are autotrophic and have chloroplasts. Volvox reproduce asexually by reproductive cells known as gonidia. Sexual reproduction is oogamous and the dominant phase of life is haploid. Some species of Volvox can multiply rapidly to cause harmful algal bloom.

1. Coenobium refers to

(a) a group of filaments

(b) Palmelloid form

(c) A hollow spherical colony

(d) None of these

Answer: C

2. Algae with motile colony is

(a) Nostoc

(b) Spirogyra

(c) Chlamydomonas

(d) Volvox

Answer: D

3. In Chlorophyta, structure for protein and starch reserve is

(a) Pyrenoid

(b) Eye spot

(c) Volutin

(d) Paramylum

Answer: A

4. Volvox and Chlamydomonas are similar because they

(a) belong to Chlorophyta

(b) both are motile

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Answer: C

5. Volvox belongs to which of the following classes of algae?

(a) Chlorophyceae

(b) Phaeophyceae

(c) Rhodophyceae

(d) Chrysophyceae

Answer: A

6. The chloroplast present in Volvox is

(a) cup-shaped

(b) ribbon-shaped

(c) girdle-shaped

(d) star-shaped

Answer: A

7. Sexual reproduction in Volvox is

(a) Isogamous

(b) Anisogamous

(c) Oogamous

(d) None of the above

Answer: C

8. Find the incorrect match

(a) Laminaria – Flattened leaf like thallus

(b) Volvox – Colonial, non-flagellated

(c) Chlorella – Unicellular, non-flagellated

(d) Chlamydomonas – Unicellular flagellated

Answer: B

9. The chlorophyll pigment present in Volvox are

(a) Chlorophyll a

(b) Chlorophyll b

(c) Chlorophyll e

(d) both (a) and (b)

Answer: D

10. Find the incorrect statement about Volvox

(a) Sexual reproduction is oogamous

(b) true coelom and no metamerism

(c) somatic cells are non-flagellated

(d) phototaxis movement is present

Answer: C

Developed by: