Competitive Exams: Curent Affairs Questions (Practice-Test 5 of 17)

  1. Oscar Awards are given for the excellence in the field of-

    1. films

    2. Literature

    3. Sports

    4. Politics

    5. Status

    Answer: a

  2. Which of the following is not a food crop?

    1. Wheat

    2. Barley

    3. Maize

    4. Gram

    5. Cotton

    Answer: e

  3. Union Budget always presented first in-

    1. The Loksabha

    2. The Rajyasabha

    3. Joint session of Parliament

    4. Meeting of the Union cabinet

    5. The State Assemblies

    Answer: a

  4. The Government of India has earmarked about Rs. 70, 000 crore in Union Budget to help which of the following sections of the society?

    1. Children who are bonded labour

    2. Persons working in hazardous industries

    3. Farmers (placementpapers. Fresherjobs4u. Com)

    4. People living below poverty line

    5. None of these

    Answer: e

  5. Jose Louise has taken over as the prime minister of-

    1. France

    2. Argentina

    3. Spain

    4. New zealand

    5. Italy

    Answer: c

  6. The conference of Economic/Finance Ministers of ASEAN was held recently in-

    1. Jakarta

    2. Bali

    3. New Delhi

    4. Tokyo

    5. Islamabad

    Answer: b

  7. Which of the following International forums/organizations has made a decision of not to go for reckless lending?

    1. G − 7

    2. G − 8

    3. SAARC

    4. World Bank

    5. IMF

    Answer: e

  8. Mahmood Ahmadinejad who was in India on an official visit recently is the-

    1. Prime Minister of Iraq

    2. President of Iran

    3. Prime Minister of Iran

    4. President of Iraq

    5. None of these

    Answer: b

  9. India recently started “Maitree Express” to which of the following destinations?

    1. Islamabad

    2. Karanchi

    3. Dhaka

    4. Kathmandu

    5. None of these

    Answer: c

  10. The first ever General elction took place in which of the following countries in Indian sub-continent?

    1. Bhutan

    2. China

    3. Pakistan

    4. Bangladesh

    5. Sri Lanka

    Answer: a