Competitive Exams: Current Affairs Questions (Practice_Test 11 of 17)

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. The last Mughal Emperor was
    1. Bahadur Shah II
    2. Shah Alam II
    3. Akbar II
    4. Alamgir II

    Answer: a

  2. Sir Thomas Roe was the ambassador of James I to the court of
    1. Akbar
    2. Jahangir
    3. Shah Jahan
    4. Auranzeb

    Answer: b

  3. Vasco da Gama was a famous ________ traveler.
    1. Danish
    2. French
    3. Portugese
    4. Dutch

    Answer: c

  4. When was American Independence declared?
    1. 1776
    2. 1756
    3. 1736
    4. 1746

    Answer: a

  5. When did Hitler become Chancellor of Germany?
    1. 1939
    2. 1936
    3. 1933
    4. 1930

    Answer: c

  6. The Industrial Revolution was to begin first in
    1. USA
    2. Japan
    3. England
    4. (erstwhile) USSR

    Answer: c

  7. Who wrote Buddha Charita?
    1. Bana Bhatta
    2. Ashva Ghosa
    3. Kalidasa
    4. Tulsidas

    Answer: b

  8. Where was the first factory by the Britishers set up in India in 1612?
    1. Pondicherry
    2. Surat
    3. Cochin
    4. Calcutta

    Answer: b

  9. The principal language of the Dravidians was
    1. Kannada
    2. Telugu
    3. Tamil
    4. Malayalam

    Answer: b

  10. In which year Ashoka fought the Kalinga War?
    1. 58 BC
    2. 78 BC
    3. 599 BC
    4. 261 BC

    Answer: d

  11. When was the Berlin Wall built?
    1. 1917
    2. 1961
    3. 1921
    4. 1963

    Answer: b

Developed by: