Competitive Exams: Current Affairs Questions (Practice_Test 8 of 17)

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Who was the Prime Minister of Britain when India got Independence?
    1. Harold Wilson
    2. Lloyd George
    3. Chamberlain
    4. Clement Atlee

    Answer: d

  2. The Acharya who established matths in all the four corners of India
    1. Ramanuja
    2. Sankara
    3. Madhava
    4. Vallabha

    Answer: b

  3. Sir CV Raman was the first Nobel Laureate in Physics from the Indian Sub-continent. Who was the second?
    1. Dr. APJ Abdul Kalam
    2. Dr. SS Bhatnagar
    3. Dr. Hargovind Khorana
    4. Prof. Abdus Salam of Pakistan

    Answer: d

  4. Free India՚s First Education Minister was
    1. MC Chagla
    2. Maulana Kalam Azad
    3. Rafi Ahmed Kidwai
    4. NG Ayyangar

    Answer: b

  5. Who was the first Viceroy of India?
    1. Lord Clive
    2. Lord Warren Hastings
    3. Lord Canning
    4. Lord Cornwallis

    Answer: c

  6. The servants of India society was founded by
    1. Blavatsky & Olcott, 1866
    2. Gopalkrishna Gokhale, 1905
    3. MG Ranade, 1867
    4. Sir SA Khan, 1920

    Answer: b

  7. Under whose Vice Royalty was Tipu Sultan Defeated
    1. Lord Cornwallis
    2. Lord Wellesley
    3. Lord Hastings
    4. Lord Canning

    Answer: b

  8. The famous? Al-Berauni? is associated in Indian history with
    1. Mohd. Tughlaq
    2. Mohd. Ghori
    3. Mahmood of Ghazni
    4. Allau-ud-din Khilji.

    Answer: c

  9. Battle of Buxar was fought in the year
    1. 1757
    2. 1764
    3. 1576
    4. 1565

    Answer: b

  10. Kalidas was the court poet of
    1. Chandragupta-II
    2. Chandragupta Maurya
    3. Harshavardhan
    4. Kharavela

    Answer: a

Developed by: