Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 10

Doorsteptutor material for UGC is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

46. DETRITUS : GLACIERS

(a) thaw : cold

(b) snow : icebergs

(c) sediment : bottom

(d) silt : rivers

(e) dregs : society

Ans : (D)

47. OUTSKIRTS : TOWN

(a) water : goblet

(b) margin : page

(c) rung : ladder

(d) hangar : airplane

(e) trunk : tree

Ans : (b)

48. EQUIVOCATE : COMMITMENT

(a) collaborate : falsification

(b) fabricate : explanation

(c) procrastinate : action

(d) expostulate : confusion

(e) implicate : exposition

Ans : (c)

49. MORPHINE : SEDATES

(a) oil : smears

(b) bandage : protects

(c) drug : addicts

(d) liquor : sedates

(e) medicine: soothes

Ans : (d)

50. STICKLER : APPROXIMATION

(a) Lugard : indolence

(b) connoisseur : anachronism

(c) scientist : theorizing

(d) leader : guidance

(e) purist : adulteration

Ans : (e)

51. LOOM : WEAVE

(a) couch : sleep

(b) needle : knit

(d) machine : stitch

(e) bail : fish

Ans : (b)

52. SUBPOENA : WITNESS

(a) hire : labourer

(b) tax : worker

(c) elect : officer

(d) suborn : judge

(e) conscript : soldier

Ans : (e)

53. INVINCIBLE : SUBDUED

(a) expensive : bought

(b) inconsistent : expressed

(c) bolted : separated

(d) impervious : damaged

(e) imprudent : enacted

Ans : (d)

54. BURLESQUE : PLAY

(a) operetta : symphony

(b) limerick : sonnet

(c) doggerel : verse

(d) table : narration

(e) sketch : drawing

Ans : (c)

55. GROW : BURGEON

(a) flourish : thrive

(b) transport : enrapture

(c) beat : palpitate

(d) evolve : multiply

(e) wrote : decay

Ans : (c)

56 HOAX : DECEIVE

(a) gimmick : wheedle

(b) filibuster : delay

(c) boast : cajole

(d) lottery : disburse

(e) scandal : vilify

Ans : (b)

57. BODYGUARD : PERSON

(a) teacher : pupil

(b) mayor : city

(c) police officer : traffic

(d) soldier : country

(e) secretary : office

Ans : (d)

58. MUFFLE : SOUND

(a) conceal : secret

(b) assuage : grief

(c) maul : object

(d) extract : flavor

(e) endure : agony

Ans : (b)