Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 6

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

56. In an effort to - its operations, the corporation announced it was acquiring a - company in a different type of manufacturing.

(a) Diversify - subsidiary

(b) adumbrate - solvent

(c) multiply - protracted

(d) intensify - fluctuating

(e) establish - sequential.

Ans: (a)

57. Samuel Clemens chose the - Mark Twain as a result of his knowledge of river boat piloting.

(a) mountebank

(b) protagonist

(c) misanthrope

(d) hallucination

(e) pseudonym.

Ans: (e)

58. To meet all - a source of - electrical power was added to the train՚s engine.

(a) Integuments - parallel

(b) possibilities - incidental

(c) amenities - diverse

(d) contingencies - auxiliary

(e) conveniences - automatic.

Ans: (d)

59. Since the escaping vapours proved to be highly -, measures were at once taken for the - of the experiments.

(a) Volatile - ratification

(b) Observable - insulation

(c) Gaseous - reduction

(d) Noxious - cessation

(e) Incriminating - destruction.

Ans: (d)

60. Eric Fromm does not agree that man is - in Freudian sexual dilemmas for if the - that man creates can be changed for the better, there is hope that the state of man can be changed as well.

(a) Tortured - goals

(b) Trapped - institutions

(c) Caught - symbols

(d) Engulfed - life

(e) Confused - meanings.

Ans: (b)

Verbal Section: Analogies

Directions:

Each of the questions below consists of two words that have a certain relationship to each other, followed by five lettered pairs of related words. Select the lettered pair of words.

1. ANGLE: DECATE

(a) area: square inch

(b) milk: quart

(c) society: classes

(d) letter: alphabet

(e) time: minutes

Ans: (a)

2. CONFIRMED: INVETERATE

(a) knowledge: supposed

(b) financial: bankrupt

(c) immature: callow

(d) credible: incredible

(e) careful: punishing

Ans: (b)

3. LULLABY: BARCAROLE

(a) birth: marriage

(b) night: morning

(c) cradle: gondola

(d) song: poem

(e) carol: sonneteer

Ans: (c)

4. ZOOLOGY: ANIMALS

(a) ecology: pollution

(b) botany: plants

(c) chemistry: atoms

(d) history: people

(e) mathematics: geometry

Ans: (a)

5. DORY: VAN

(a) dairy: cow

(b) fish: vehicle

(c) freighter: caisson

(d) runners: wheels

(e) Danish: Dutch

Ans: (c)

6. PARQUET: WOOD

(a) colour: painting

(b) mosaic: glass

(c) potpourri: medley

(d) collage: tapestry

(e) linoleum: marble

Ans: (b)

7. SAW: CARPENTER

(a) Scissors: tailor

(b) Wagon: farmer

(c) Brush: painter

(d) Typewriter: author

(e) Trowel: bricklayer

Ans: (a)

Developed by: