Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 8

Doorsteptutor material for SSC-CGL is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

21. RELAPSE: CONVALESCENCE

(a) dissonance: harmony

(b) feudalism: industrialization

(c) repetition: monotony

(d) impasse: debate

(e) recidivism: rehabilitation.

Ans: (e)

22. BOUQUET: FLOWERS

(a) corn: husk

(b) woodpile: logs

(c) forest: thicket

(d) mist: fog

(e) drift: snow.

Ans: (b)

23. TRIANGLE: QUADRILATERAL

(a) rectangle: octagon

(b) cone: cube

(c) pentagon: hexagon

(d) plane: solid

(e) regular: symmetrical.

Ans: (c)

24. SARTORIAL: TAILOR

(a) thespian: designer

(b) rhetorical: questioner

(c) pictorial: musician

(d) histrionic: singer

(e) terpsichorean: dancer.

Ans: (e)

25. NECROMANCY: GHOSTS

(a) magic: legerdemain

(b) alchemy: gold

(c) sorcery: spirits

(d) fortune _ telling: gypsies

(e) romance: stories.

Ans: (c)

26. DRUM: TYMPANI

(a) piano: orchestra

(b) cornet: percussion

(c) stick: baton

(d) violin: viola

(e) oboe: woodwind.

Ans: (e)

27. EXTROVERT: RETICENT

(a) reprobate: humility

(b) strategist: decisiveness

(c) zealot: loyalty

(d) maverick: conformity

(e) renegade: ambition.

Ans: (d)

28. HYGROMETER: BAROMETER

(a) snow: rain

(b) humidity: pressure

(c) water: mercury

(d) temperature: weather

(e) forecast: rain.

Ans: (b)

29. EXEMPTION: EXCLUSIONS

(a) discharge: elimination

(b) debarment: prevention

(c) immunity: isolation

(d) forgive: condone

(e) enclosure: open.

Ans: (c)

30. FEBRILE: ILLNESS

(a) classic: cultivation

(b) delusional: insanity

(c) eccentric: discrimination

(d) tenacious: astonishment

(e) juvenile: maturity.

Ans: B

31. DISAPPROBATION: CONDEMN

(a) calumny: eulogies

(b) enigma: enlighten

(c) fallacy: disseminate

(d) exhortation: urge

(e) solvency: deploy.

Ans: (d)

32. GEM: TURQUOISE

(a) lettuce: green

(b) pear: orange

(c) stone: magenta

(d) vine: cherry

(e) flower: violet.

Ans: (e)

33. WINE: GRAPES

(a) liquor: intoxicating

(b) whiskey: hops

(c) champagne: raisins

(d) vodka: potatoes

(e) vineyard: winery.

Ans: (d)

Developed by: