Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 9

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

34. DEBATE: FORENSIC

(a) concerto: harmonizing

(b) drama: histrionic

(c) opera: spoken

(d) argument: domestic

(e) novel: original.

Ans: (b)

35. NOISOME: GARBAGE

(a) heavy: metal

(b) warmth: snow

(c) fragrant: incense

(d) liquid: perfume

(e) loud: music.

Ans: (c)

36. CONDUIT: WATER

(a) Behaviour: liquid

(b) electricity: television

(c) artery: blood

(d) wire: sound

(e) pump: oil.

Ans: (c)

37. BIZARRE: EXOTIC

(a) wild: tame

(b) lively: livid

(c) stage: dancer

(d) commonplace: routine

(e) ordinary: exceptional.

Ans: (d)

38. ENTREPRENEUR: LABORER

(a) mediator: conflict

(b) capitalism: communism

(c) profits: wages

(d) arbitrator: capitalist

(e) moonlighting: worker.

Ans: (c)

39. ANTIMACASSAR: SOFA

(a) picture: frame

(b) rug: floor

(c) pillow: bed

(d) door: window

(e) table: chair.

Ans: (b)

40. NOTABLE: NOTORIOUS

(a) heinous: atrocious

(b) philandering: pleasant

(c) philanthropic: miserly

(d) nefarious: secret

(e) philanthropic: benevolent.

Ans: (e)

41. BABBLE: TALK

(a) though: blank

(b) look: espy

(c) wink: eye

(d) leer: ogle

(e) simper: smile.

Ans: E

42. ALCOVE: RECESS

(a) column: entrance

(b) foundation: building

(c) dome: roof

(d) turret: chimney

(e) foyer: ballroom

Ans: C

43. FIRM: INTRANSIGHT

(a) faithful: resolute

(b) improvident: industrious

(c) vague: inattentive

(d) concerned: obsessed

(e) malleable: tractable

Ans: (d)

44. EPAULET: SHOULDER

(a) medal: chest

(b) decoration: uniform

(c) knapsack: back

(d) sword: scabbard

(e) sash: window

Ans: (a)

45. ANACHRONISM: CHRONOLOGY

(a) tradition: custom

(b) variations: incongruity

(c) fallacy: logic

(d) archetype: paradigm

(e) debauchery: appetites

Ans: (c)

Developed by: