General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 10

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Famous Personalities

1. Barack Obama, the President of America, is from which of the following American States?

(a) California

(b) Illinois

(c) Virginia

(d) Indiana

Ans: (b)

2. Match the following

Match the Following
List – I PersonList – II Area in which Distinguished
A. Rajendra Shah1. Film industry
B. Naresh Trehan2. Computer industry
C. Azim Premji3. Automobile industry
D. Jagdish Khattar4. Medical science
5. Literature

Ans: (b)

3. The first woman to climb Mount Everest was

(a) Marie Jose Perec

(b) Florence Griffith Joyner

(c) Junko Tabei

(d) Jackie Joyner Kersee

Ans: (c)

4. Who was known as ‘Lady with Lamp’ ?

(a) Sarojini Naidu

(b) Joan of Arc

(c) Mother Teresa

(d) Florence Nightingale

Ans: (d)

5. Who is the first Air Chief to receive the honor of ‘Marshal’ ?

(a) Arjun Singh

(b) Satish Kumar Sarin

(c) SK Mehra

(d) Yashwant Tipnis

Ans: (a)

6. Who is associated with the development of India՚s Atomic Bomb?

(a) APJ Abdul Kalam

(b) Homi Bhabha

(c) Raja Ramanan

(d) Kastoorirangan

Ans: (c)

7. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Ho Chi Minh1. Founder of democracy movement in Myanmar
B. Sun Yat-sen2. First PM of Singapore
C. Suu Kyi Aung San3. Vietnam՚s revolutionary leader
D. Lee Kuan Yew4. First President of Republic of China

(a) 4 3 2 1

(b) 3 4 2 1

(c) 4 3 1 2

(d) 3 4 1 2

Ans: (d)

8. The first woman film star nominated to the Rajya Sabha was

(a) Nargis Dutt

(b) Shabana Azmi

(c) Madhubala

(d) Meena Kumari

Ans: (a)

9. Which of the following pairs is not correctly matched?

(a) Reinhold Messner complete Technology

(b) Harlow Shapley Astronomy

(c) Gregor Mendel Hereditary Theory

(d) Godfrey Hounsfield CT Scan

Ans: (a)

10. Match the following

Match the Following
List – I PersonList – II Well Known As
A. Karun Chandok1. Film maker
B. Mira Nair2. Motor race sportsperson
C. Nirad C Chaudhari3. Musician
D. Ronu Mazumdar4. Writer

(a) 3 1 4 2

(b) 3 4 1 2

(c) 2 4 1 3

(d) 2 1 4 3

Ans: (d)

11. Who created the unforgettable literary character ‘Swami’ ?

(a) Vikram Seth

(b) R K Narayan

(c) Mulk Raj Anand

(d) Harivansh Rai Bachchan

Ans: (b)

12. Who is considered the father of Sahatara (sitar) ?

(a) Mian Tansen

(b) Baiju Bawara

(c) Amir Khusro

(d) Bade Ghulam Ali Khan

Ans: (c)

13. Which among the following composers was deaf?

(a) Beethoven LV

(b) Back JS

(c) Richard Strauss

(d) Johannes Brahms

Ans: (a)

Developed by: