General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 12

Get unlimited access to the best preparation resource for IEcoS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

26. Who among the following is the world՚s first woman cosmonaut?

(a) Bachendri Pal

(b) Junko Tabei

(c) Valentina Tereshkova

(d) Sally Ride

Ans: (c)

27. The first person to conduct heart transplantation in India is

(a) Dr PKK Ayyangar

(b) Dr R Valia than

(c) Dr Venugopal

(d) Dr R Kesavan Nair

Ans: (c)

28. Who among the following was the first Defense Minister of India?

(a) KM Cariappa

(b) Sardar Patel

(c) N Gopala swami Ayyangar

(d) Maulana Azad

Ans: (c)

29. Who among the following was the first woman Chief Justice of a High Court?

(a) Geeta Mukherjee

(b) Leila Seth

(c) Sujata Manohar

(d) Rani Jethmalani

Ans: (b)

30. The first Field Marshal of India was

(a) A Vaidya

(b) KM Cariappa

(c) Sunder ji

(d) SHFJ Manekshaw

Ans: (d)

31. The first English newspaper in India was started by

(a) Dadabhai Naoroji

(b) JA Hickey

(c) Lord William Bentinck

(d) Rabindranath Tagore

Ans: (b)

32. Who was the largest serving Chief Minister in India?

(a) Bhajan Lal

(b) Chimanbhai Patel

(c) Jyoti Basu

(d) Hitesh war Saikia

Ans: (c)

33. Who among the following was the first Chief of the Air staff?

(a) Sir Ronald Lvelaw Chapman

(b) H Moolgavkar

(c) Sir Thomas Elmhirst

(d) Sir Gerald Gibbs

Ans: (c)

34. The first President of USA to visit India was

(a) Thomas Jefferson

(b) John F Kennedy

(c) DW Eisenhower

(d) George Washington

Ans: (c)

35. Who among the following was the first woman minister of a state?

(a) Vijayalakshmi Pandit

(b) Sarojini Naidu

(c) Rajkumari Amrit Kaur

(d) Indira Gandhi

Ans: (c)

Awards, Honors and Prizes

1. The Arjuna Awards were instituted in the year

(a) 1965

(b) 1963

(c) 1961

(d) 1975

Ans: (c)

2. Arjuna Award is given for

(a) Bravery on battlefield

(b) Outstanding performance in sports

(c) Exceptional service in emergency

(d) Exceptional service of slum dwellers

Ans: (b)

3. The Kalinga Prize is given by which of the following

(a) UNESCO

(b) Government of India

(c) Jawahar Lal Nehru Peace Foundation

(d) Council for Scientific and Industrial Research

Ans: (a)

4. Kalinga Award is given for

(a) Art

(b) Science

(c) Literature

(d) Sports

Ans: (b)

Developed by: