General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 5

Get unlimited access to the best preparation resource for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

12. Match the following

Match the Following
List – I InstituteList – II Location
A. Forest Research Institute1. Jhansi
B. Central Glass and Ceramic Research Institute2. Lucknow
C. Saha Institute of Nuclear Physics3. Dehradun
D. National Botanical Research Institute4. Kolkata
5. Delhi

(a) 1 2 3 4

(b) 3 1 2 4

(c) 3 5 4 2

(d) 2 1 4 3

Ans: (c)

13. Match the following

Match the Following
List – I InstituteList – II Location
A. Vikram Sarabhai1. Bengaluru
B. Space Application Centre2. Ahmedabad
C. National Remote Sensing Agency3. Hyderabad
D. ISRO Telemetry Tracking and Command Network4. Thiruvanant – hapuram
5. Hassan

(a) 4 2 3 1

(b) 1 3 5 2

(c) 1 3 4 2

(d) 2 3 4 1

Ans: (a)

14. The National Institute of Communicable Diseases is located at which of the following places?

(a) Lucknow

(b) Delhi

(c) Bengaluru

(d) Chandigarh

Ans: (b)

15. Central Arid Zone Research Institute is in

(a) Gujarat

(b) Madhya Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Odisha

Ans: (c)

16. Where is the headquarters of Oil and National Gas Commission?

(a) Mumbai

(b) Dehradun

(c) Vadodara

(d) Digboi

Ans: (b)

17. The Paratroopers Training School of the Indian Air Force, is located at

(a) Nasik

(b) Agra

(c) Pune

(d) Dehradun

Ans: (b)

18. Indian Army՚s School of Artillery is located at

(a) Bengaluru

(b) Chennai

(c) Pune

(d) Deolali

Ans: (d)

19. Largest mint in India is located at

(a) Kolkata

(b) Mumbai

(c) Hyderabad

(d) Nasik

Ans: (a)

20. Which is the earliest Engineering educational institution in India?

(a) Birla Institute of Technology and Science, Pilani

(b) IIT Kharagpur

(c) Roorkee Engineering College (IIT Roorkee)

(d) BHU (IIT) , Varanasi

Ans: (c)

21. Which is the Agency the Government has engaged to grade and standardize various agricultural products?

(a) Food Corporation of India

(b) Directorate of Marketing and Inspection

(c) Bureau of Indian Standards

(d) Central Statistical Organization

Ans: (c)

22. Where is Salar Jung Museum situated?

(a) Hyderabad

(b) Jaipur

(c) Lucknow

(d) Mumbai

Ans: (a)

23. Indian Institute of Naturopathy and Yogic Science is located at

(a) Pune

(b) Lucknow

(c) Hyderabad

(d) Bengaluru

Ans: (b)

24. Where is Indian Institute of Petroleum located?

(a) Vishakhapatnam

(b) Delhi

(c) Dehradun

(d) Chennai

Ans: (c)

Developed by: