Solved General Studies Expected MCQs for Competitive Exams Part – 6

Glide to success with Doorsteptutor material for IEcoS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 94K)

IAS Prelims (GS Section)

Q 1. Which of the following language was recently given the status of classical language in India?

A. Konkani

B. Odiya

C. Assamese

D. Kokborok

Answer: B

Q 2. The state to declare cow slaughter as a punishable offence with a 14-year jail term-

A. Haryana

B. Rajasthan

C. Gujarat

D. Madhya Pradesh

Answer: C

Q 3. Mukhyamantri Anchal Amrit Yojana is an initiative of the state government of

A. Uttar Pradesh

B. Rajasthan

C. Uttarakhand

D. Himachal Pradesh

Answer: C

Q 4. Who among the following is the 16th President of the Indian National Congress?

A. Rahul Gandhi

B. Priyanka Gandhi

C. Sonia Gandhi

D. Varun Gandhi

Answer: A

List of Presidents of the Indian National Congress

Q 5. In March 2016, the Parliament had passed new laws to replace the Bureau of Indian Standards Act of 1986, according to which it will help in-

(1) The Bureau to perform its functions through a governing council consisting of the President and other members.

(2) To include goods, services, and systems, besides articles and processes under the standardization regime.

(3) To establish the Bureau of Indian Standards (BIS) as the National Body of Indian Standards.

(4) To allow multiple types of simplified conformity assessment schemes including self-declaration of conformity.

(5) To enable the Government to implement mandatory hallmarking of precious metals articles.

Select the correct statements using the code given below:

A. 1, 2, and 3

B. 1, 3, and 4

C. 2, 3, and 5

D. 1, 2, 3, 4, and 5

International Organization for Standardization

Q 6. Whom among the following has been appointed as the first full-time Woman Defence Minister by the President of India?

A. Rajinder Kaur Bhattal

B. Vasundhara Raje

C. Nirmala Sitharaman

D. Sushma Swaraj

Answer: C

Modi gives India its 2nd woman Defence Minister: Nirmala Sitharaman

Q 7. In the context of the Supreme Court ICMIS stands for

A. Integrated Client Management Information System

B. Indian Case Management Information System

C. Integrated Client Management Indepth System

D. Integrated Case Management Information System

Answer: D

Q 8. Which among the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?

A. Liberty of worship

B. Liberty of expression

C. Economic liberty

D. Liberty of thought

Answer: C

Preamble to the Constitution of India

Q 9. The government of which of the following state has prohibited the names of government functionaries on foundation stones and plaques?

A. Haryana

B. Rajasthan

C. Himachal Pradesh

D. Punjab

Answer: D

https://indianexpress.com › India

Q 10. Which among the following district became the 22nd addition to the existing districts in West Bengal?

A. Alipurduar

B. Lalgarh

C. Jhargram

D. Chinsurah

Answer: C

Developed by: