Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 10

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

16. The disputed coastal strip off the Gujarat coast on which India and Pakistan are holding talks is known as

(a) Gulf of Cambay

(b) Sir Creek

(c) Gulf of Khambhat

(d) Mouth of Indus

Ans: (b)

17. West Bengal shares boundaries with how many countries?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Ans: (c)

18. Which one of the following countries is not member of SAARC?

(a) Bhutan

(b) Nepal

(c) Singapore

(d) Maldives

Ans: (c)

19. Which of the following is considered a cash crop in India?

(a) Maize

(b) Gram

(c) Onion

(d) Wheat

Ans: (c)

20. What is the stage in the population cycle in which India is classified based on its demographic characteristics?

(a) Early expanding stage

(b) High stationary stage

(c) Late expanding stage

(d) Declining stage

Ans: (c)

21. The best representative of the acid igneous rock is

(a) Basalt

(b) Granite

(c) Dolomite

(d) Gabbro

Ans: (b)

22. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Plutonic1. Laterite
B. Tropical2. Metamorphic rocks
C. Gneiss3. Igneous rocks
D. Humus4. Chernozem

(a) 1 4 3 2

(b) 2 3 1 4

(c) 3 1 2 4

(d) 4 1 2 3

Ans: (c)

23. Igneous rocks are said to be acidic when they contain high proportion of

(a) iron

(b) magnesium

(c) silica

(d) aluminum

Ans: (c)

24. Which of the following form of coal is the oldest?

(a) Peat

(b) Lignite

(c) Bituminous

(d) Anthracite

Ans: (d)

25. Which of the following is/are the example of the sedimentary rocks?

1. Limestone

2. Dolomite

3. Breccia

4. Coal

Choose the Correct Option:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 4

(c) 1,2 and 4

(d) 1,2, 3 and 4

Ans: (c)

26. Batholiths and Laccoliths are formation of

(a) sedimentary rocks

(b) igneous rocks

(c) metamorphic rocks

(d) polymetamorphic rocks

Ans: (b)

27. A block of the Earth՚s crust that has remained in position while the ground around it has subsides is known as

(a) horst

(b) plain

(c) plateau

(d) young folded mountain

Ans: (a)

Developed by: