Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 13

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

51. Which one of the following is not the effect of the revolution of the Earth?

(a) Change of seasons

(b) Length of days and nights

(c) Determination of latitudes

(d) Change in the direction of winds and ocean currents

Ans: (d)

52. The speed of rotation of the Earth is

(a) 25 km/s

(b) 31 km/s

(c) 39.5 km/s

(d) 9.72 km/s

Ans: (d)

53. Which of the following is an inland drainage area?

(a) Sambhar area

(b) Chilka region

(c) Mansarover lake

(d) Rann of Kutch

Ans: (d)

54. Which of the following rivers flows through Maharashtra and Gujarat?

(a) Sabarmati

(b) Godavari

(c) Mahi

(d) Tapti

Ans: (d)

55. The longest river of peninsular India is

(a) Narmada

(b) Godavari

(c) Mahanadi

(d) Cauveri

Ans: (b)

56. Match the following

Match the Following
List – I RiversList – II Origin
A. Indus1. Uttarakhand
B. Ganga2. Tibet
C. Godavari3. Madhya Pradesh
D. Narmada4. Maharashtra
5. Karnataka

(a) 2 1 4 3

(b) 4 3 2 1

(c) 1 2 3 4

(d) 3 4 1 2

Ans: (a)

57. Which of the following pairs are correctly matched?

1. Narmada Jabalpur

2. Godavari Nasik

3. Mahanadi Cuttack

(a) 2 and 3

(b) 1 and 3

(c) 1 and 2

(d) 1,2 and 3

Ans: (d)

58. Given here are four places situated on the banks of the Narmada

1. Jabalpur

2. Mandla

3. Amarkantak

4. Bharuch

In which order to these places occur from the source of the river to its mouth?

(a) 3,2, 1,4

(b) 4,3, 2,1

(c) 2,1, 4,3

(d) 1,4, 3,2

Ans: (a)

59. The second largest river basin in India is of the river

(a) Brahmaputra

(b) Narmada

(c) Krishna

(d) Godavari

Ans: (d)

60. The second largest basin in peninsular India is

(a) Cauveri basin

(b) Godavari basin

(c) Narmada basin

(d) Krishna basin

Ans: (d)

61. Consider the following seaports

1. Chennai

2. Machilipatnam

3. Nagapattinam

4. Tuticorin

The correct sequence of these ports as one moves from North to South is

(a) 1,2, 3,4

(b) 2,1, 3,4

(c) 1,3, 2,4

(d) 2,1, 4,3

Ans: (b)

62. Which one of the following rivers flow between Vindhyan and Sapura ranges?

(a) Narmada

(b) Sone

(c) Mahi

(d) Netravali

Ans: (a)

Developed by: