Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 5

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

56. Match the following

Match the Following
List – I AgentsList – II Landforms
A. River1. Cirque
B. Glacier2. Stalagmite
C. Underground water3. Crater
D. Wind4. Meander
5. Barchan

(a) 5 2 3 4

(b) 4 1 2 5

(c) 4 2 3 5

(d) 5 1 2 4

Ans: (b)

57. A valley with steep, parallel walls along the faultiness, formed by the subsidence of a part of Earth՚s crust is known as

(a) Gorge

(b) Hanging valley

(c) Canyon

(d) Rift valley

Ans: (d)

58. The soil material is derived from

(a) metamorphic rocks

(b) sedimentary rock

(c) igneous rocks

(d) biological action

Ans: (b)

59. Which of the following is the highest plateau in the world?

(a) Pamir plateau

(b) Colorado Plateau

(c) Pot war plateau

(d) Patagonia plateau

Ans: (a)

60. The youngest mountain range in the world is

(a) Western Ghats

(b) Himalayas

(c) Aravalli՚s

(d) Andes

Ans: (b)

61. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Rift valley1. Appalachians
B. Fold mountain2. Vosges
C. Block mountain3. Red sea
D. Volcanic mountain4. Fujiyama

(a) 3 1 2 4

(b) 3 1 4 2

(c) 3 4 2 1

(d) 3 2 1 4

Ans: (a)

62. Which of the following are correctly matched?

Which of the Following Are Correctly Matched?
List – IList – II
1. GneissA. Metamorphic
2. GraniteB. Igneous
3. SandstoneC. Sedimentary

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2 and 3

Ans: (d)

63. Artesian wells are found in

(a) igneous rocks

(b) sedimentary rocks

(c) metamorphic rocks

(d) None of the above

Ans: (b)

64. In which types of rocks are metals like gold and copper mostly found?

(a) Old igneous

(b) Old sedimentary

(c) New metamorphic

(d) Old metamorphic

Ans: (a)

65. Rocks which are formed by the solidification of lava on the Earth՚s surface are

(a) sandstone

(b) limestone

(c) granites

(d) basalts

Ans: (d)

66. Match the following:

Match the Following
List – IList – II
A. Corbett National Park1. Madhya Pradesh
B. Hazaribagh National Park2. Uttarakhand
C. Kanha National Park3. Maharashtra
D. Shivpuri National Park4. Bihar

(a) 1 2 3 4

(b) 2 4 1 1

(c) 3 2 3 4

(d) 1 3 2 4

Ans: (b)

67. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Gir Forest1. Siberian Cranes
B. Kaziranga Sanctuary2. Lions
C. Dachigam Sanctuary3. Indian Stag
D. Ghana Sanctuary4. Rhinoceros

(a) 1 2 3 4

(b) 3 1 2 4

(c) 2 4 3 1

(d) 3 2 1 4

Ans: (c)

Developed by: