Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 6

Doorsteptutor material for AP is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

68. Nal Sarovar Bird Sanctuary is in

(a) Gujarat

(b) Himachal Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Maharashtra

Ans: (a)

69. The Indian wild ass (Gorakhpur) is found in

(a) Sunderbans

(b) Asom Forests

(c) The Rann of Kutch

(d) Cauveri delta

Ans: (c)

70. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Bandipur Sanctuary1. Kashmir
B. Dachigam Sanctuary2. Asom
C. Manas Sanctuary3. Karnataka
D. Periyar Sanctuary4. Rajasthan
5. Kerala

(a) 1 2 3 5

(b) 3 1 2 5

(c) 5 4 3 2

(d) 3 2 1 4

Ans: (b)

71. Which is the largest tiger reserve in India?

(a) Nagarjuna

(b) Manas

(c) Pench

(d) Corbett

Ans: (d)

72. Which is the first National Park established in India?

(a) Velvadna National Park

(b) Periyar National Park

(c) Bandipur National Park

(d) Corbett National Park

Ans: (d)

73. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Keoladeo National Park1. Asom
B. Corbett National Park2. Kerala
C. Kaziranga Sanctuary3. Uttar Pradesh
D. Periyar Game Sanctuary4. Rajasthan
5. Uttarakhand

(a) 2 5 4 1

(b) 4 3 1 2

(c) 2 3 4 1

(d) 4 5 1 2

Ans: (d)

74. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Hangul1. Kaziranga
B. Tiger2. Dachigam
C. Indian Lion3. Sunderbans
D. Rhinoceros4. Gir forest

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 2 3 1 4

(d) 3 1 4 2

Ans: (b)

75. Which one among the following has the maximum number of National Parks?

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Arunachal Pradesh

(c) Asom

(d) Meghalaya

Ans: (a)

76. Golden fiber refers to

(a) Hemp

(b) Cotton

(c) Jute

(d) Nylon

Ans: (c)

77. Fertility of soil can be improved by

(a) adding living earthworms

(b) removing dead earthworms

(c) adding dead earthworms

(d) removing living earthworms and adding dead earthworms

Ans: (a)

78. The important feature of shifting cultivation is

(a) cultivation by transplantation

(b) cultivation of leguminous crops

(c) change of cultivation site

(d) rotating crops

Ans: (c)

79. Extensive subsistence agriculture is

(a) farming on the slopes of Western Ghats

(b) farming in the thick populated areas

(c) farming in the thinly populated areas

(d) farming in the forest of equatorial region

Ans: (c)

Developed by: