Geography 2003 Paper 1 – Solved MCQs Competitive Exams Set 2

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) Limestone is a:

(a) Metamorphic rock

(b) Sedimentary rock

(c) Igneous rock

(d) None of these

Answer: (b)

(12) The material thrown out during an eruption is:

(a) Solid

(b) Liquid

(c) Gaseous

(d) None of these

Answer: (b)

(13) The cold air mass is:

(a) Conditionally unstable

(b) Stable

(c) Unstable

(d) None of these

Answer: (a)

(14) Weathering is caused by:

(a) Great range of temperature

(b) Great range of rainfall

(c) Action of wind

(d) None of these

Answer: (a)

(15) Simple conical projections with one standard parallel are used for:

(a) Maps for higher latitudes

(b) Maps for the Polar Regions

(c) Maps for the lower latitudes

(d) None of these

Answer: (d)

(16) Tornadoes affect areas ranging from:

(a) A few yards to a quarter of a mile in diameter

(b) A few furlongs to about 5 miles in diameter

(c) A few miles to about 10 miles in diameter

(d) None of these

Answer: (c)

(17) On a weather map the word „L‟:

(a) Denotes a low Pressure zone

(b) Denotes a low Temperature zone

(c) Denotes a low Rainfall zone

(d) None of these

Answer: (a)

(18) Large scale maps are used for

(a) Small areas

(b) Large areas

(c) Areas of Moderate extent

(d) None of these

Answer: (a)

(19) In a wave water particles move only:

(a) Near the coast

(b) In deep water

(c) In shallow water

(d) None of these

Answer: (d)

(20) The inner core of the earth is

(a) Solid

(b) Liquid

(c) Semi solid

(d) None of these

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: