Geography 2006 Paper 2 – Solved MCQs Competitive Exams Set 2

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

11) Netherlands, Belgium and Luxembourg are also called¬

(a) High Countries

(b) Ye~ High countries

(c) Table Land Countries

(d) Low countries

Answer: (d)

12) Adriatic, Aegean and Baltic are:

(a) Valleys

(b)Mountains

(c) Seas

(d)Lakes

Answer: (c)

13) Human Development Index is an indicator of:

(a) Country position in Local Spectrum

(b) Country position in Regional Spectrum

(c) Country position in Global Spectrum

(d) None of these

Answer: (c)

14) Volkwagen is the biggest car manufacturer in the following South American country:

(a) Peru

(b) Argentina

(c) Chile

(d) Brazil

Answer: (d)

15) Lake Nasser is behind the:

(a)Aswan Dam

(b)Izmir Dam

(c) Luxor Dam

(b) Asyut Dam

Answer: (a)

16) Isotims and isodapanes in human geography are related to:

(a) transport cost

(b) retailing

(c) barter trade

(d) none of these

Answer: (a)

17) Lake Biwa in Japan supplies drinking water for:

(a) 4 million people

(b) 8 million people

(c) 14 million people

(e) None of these

Answer: (b)

18) The worst drought for 50 years is experience by:

(a) Papua New Guinea

(b) Chad

(c) Mali

(d) Mauritania

Answer: (b)

19) Lightning is the main natural cause of forest fire which comes to earth at the rate:

(a) 200 strikes per second

(b) 400 strikes per second

(c) 300 strikes per second

(d) 100 strikes per second

Answer: (d)

20) 600,000 hectares of Savanna badly damaged in 1998 in:

(a) India

(b) Brazil

(c) Colombia

(d) Senegal

Answer: (b)

Developed by: