Geography 2009 Paper 1 – Solved MCQs Competitive Exams Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

1. The earth՚s inner core is composed mostly of:

9a) Solid Simatic rock

b) Solid iron nickel

c) Liquid iron and nickel

d) None of these

Answer: (b)

2. Ketabatic winds are produced by:

(a) Pressure gradient

(b) Gravity

(c) Adiabatic cooling of ascending air

(d) None of these

Answer: (b)

3. The distinguishing difference between the asthenosphere and lithosphere is their:

(a) density

(b) Degree of rigidity

(c) Chemical composition

(d) None of these

Answer: (a)

4. The mean velocity of the earth in its orbit is about:

(a) 50,000 mi per hour

(b) 66,600 mi per hour

(c) 95,000 mi per hour

(d) None of these

Answer: (b)

5. The mean distance between the earth and sun is about:

(a) 90 million miles

(b) 93 million miles

(c) 95 million miles

(d) None of these

Answer: (a)

6. The prime meridian is referred to as the:

(a) Meridian of Greenwich

(b) Meridian of East

(c) Meridian of West

(d) none of these

Answer: (a)

7. The equatorial Mercator is the only one of all known projections on which all Rhumb

lines are true:

(a) Straight lines

(b) Semi-circles

(c) Triangles

(d) None of these

Answer: (a)

8. The Arctic Circle is at:

(a) 23 N lat

(b) 45 N lat

(c) 66 N lat

(d) none of these

(Answer: (c)

9. The Vernal equinox occurs on:

(a) March 20

(b) June 21

(c) September 23

(d) None of these its 21st march

Answer: (d)

10. The percentage of radiant energy reflected back by a surface is termed the:

(a) Al-bedlo

(b) Al-Nino

(c) La-Nino

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: