Geography 2009 Paper 2 – Solved MCQs Competitive Exams Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1. The founder of Human geography is:

a)Plato

b)Aristotle

c) Eratosthenes

d)Theophrastus

Answer: ()

2. Pakistan covers an area of:

a) 796095 sq km

b) 468000 sq km

c) 999657 sq km

d) None of these

Answer: (a)

3.The hottest month (june) with the mean temperature of 38C in Pakistan is at:

A) sibi

b)Jacobabad

c) Hyderabad

d) None of these

Answer: (b)

4. Tod Polander is associated with the:

a) Study of urban areas

b) Industrial location theory

c) Agriculture location theory

d) Population studies

Answer: (d)

5. Which region is called the rice bowl of china?

a)huang ho valley

b) Yangtse basin

c) Sinkiang

d)chunling

Answer: (a)

6. Hemp is a fiber crop of:

a) Western Europe

b) Middle east

c) Mediterranean region

d) Southeast Asia

Answer: (d)

7. The phytogeography deals with:

a) The animal life

b) The plant life

c) Weathering of rocks

d) Ancient civilizations

Answer: (b)

8. Bride industries are industries:

a) Based on agriculture raw material

b) Located between market and raw material

c) Located on the river banks

d) Producing goods for export

Answer: (c)

9. The theory of industrial location was put forward by:

a) Webber

b) Von thunen

c) A. Miller

d) R.Johnson

Answer: (a)

10. What will be the shape of settlement near oases in desert?:

a) Square

b) Linear

c) Oval

d) irregular

Answer: (c)

Developed by: