Competitive Exams: Geography MCQs (Practice_Test 7 of 118)

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

  1. Which country is the largest producer of Iron and Steel in the world?
    1. India
    2. China
    3. USA
    4. UK

    Answer: b

  2. India is an important iron and steel producing country in the world yet; we are not able to perform to our full potential largely due to:
    1. High costs and limited availability of coking coal
    2. Lower productivity of labour
    3. Irregular supply of energy
    4. Poor infrastructure.

    Which is incorrect?

    1. 1 and 2
    2. 2 and 3
    3. 1 and 4
    4. none of these

    Answer: d

  3. Salem steel plant is located in:
    1. Andhra Pradesh
    2. Tamil Nadu
    3. Karnataka
    4. Kerala

    Answer: b

  4. Jamshedpur, Bokaro, Bhadrawati are important centers of:
    1. Cotton textile industries
    2. Iron and steel industries
    3. Watch making industries
    4. All of the above

    Answer: b

  5. TISCO (Tata iron and steel company limited) is situated at
    1. Sakchi
    2. Kolkatta
    3. Bokaro
    4. Nagpur

    Answer: a

  6. Which of the following is not a raw material for iron & steel industry?
    1. Iron ore
    2. Coal
    3. Silicon
    4. Limestone

    Answer: c

  7. Manchester in England is famous for:
    1. Textiles
    2. Iron & Steel
    3. Aluminium
    4. Copper

    Answer: a

  8. Which city is known as “Manchester of Japan”
    1. Tokyo
    2. Osaka
    3. Hokido
    4. Kinki

    Answer: b

  9. TISCO is situated in:
    1. Bihar
    2. Jharkhand
    3. West Bengal
    4. Orissa

    Answer: b

  10. The important centers of Iron and steel industry in India are:
    1. Bhilai, Durgapur, Jaipur, Kanpur, Bhadrawati
    2. Bhilai, Durgapur, Burnpur, Jamshedpur, Rourkela
    3. Vijaynagar, Salem, Bokaro, Delhi, Mumbai
    4. Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Chandigarh

    Answer: b

Developed by: