Competitive Exams Geography Solved Objective Questions Part 17

Download PDF of This Page (Size: 121K)

150. On which river is the city of New York?

(a) Hudson

(b) Allegheny

(c) Potomac

(d) Shenandoah

Answer: (a)

151. To which country does the Gulf of California belong?

(a) The USA

(b) Mexico and Guatemala

(c) Mexico

(d) The USA and Mexico

Answer: (c)

152. Argentines call it 'the Malvinas', but the English call it

(a) Tierra del Fuego

(b) The Falklands

(c) South Georgia

(d) Queen Adelaide Archipelago .

Answer: (b)

153. One of the following countries of South America touches both the Pacific Ocean and Caribbean Sea (a part of the Atlantic Ocean).

(a) Costa Rica

(b) Venezuela

(c) Argentina

(d) Colombia

Answer: (d)

154. What is the capital of Uruguay?

(a) Buenos Aires

(b) Rosario

(c) Montevideo

(d) Rio Grande

Answer: (c)

155. The Gulf of Ob is in

(a) East Siberian Sea

(b) Laptev Sea

(c) Kara Sea

(d) Barents Sea.

Answer: (b)

156. Rotorua is a hot-spring lake in

(a) New Zealand

(b) Ireland

(c) Japan

(d) The USA.

Answer: (a)

157. Which one is known as 'Eire'?

(a) Irish Republic

(b) Northern Ireland

(c) Ireland

(d) Ulster

Answer: (c)

158. Which of these is the eastern most island of the Caribbean?

(a) St. Vincent

(b) St.Lucia

(c) Martinique

(d) Barbados

Answer: (d)

159. What is the old Belgium Congo now known as?

(a) Congo

(b) Zaire

(c) Benin

(d) Gabon

Answer: (b)

160. Okavango Swamps are in

(a) Zaire

(b) Angola

(c) Botswana

(d) Namibia.

Answer: (c)

161. What do Anuradhapura, Sigiriya and Polonaruva have in common?

(a) All are ancient capitals of Sri Lanka.

(b) All are major cities of Sri Lanka .

(c) All are Sri Lankan holiday resorts .

(d) All are Tamil towns in Sri Lanka .

Answer: (a)

162. When Brahmaputra enters Bangladesh it is known as

(a) Madhumathi

(b) Meghna

(c) Padma

(d) Jamna

Answer: (d)

163. Okinawa is pan of one of the following is land groups

(a) Ryukyu

(b) Kurile

(c) Sakhalin

(d) Bonin

Answer: (a)

164. To which territory does Kowloon belong?

(a) Taiwan

(b) Hong Kong

(c) Parcel Island

(d) Hainan

Answer: (b)

For details answers for solved MCQs in Geography visit – doorsteptutor.com