Competitive Exams Geography Solved Objective Questions Part 4

Download PDF of This Page (Size: 118K)

28 The heat balance of the earth is maintained by

(a) Scattering of solar radiation in the atmosphere

(b) Transfer of heat by air and water from one region to another

(c) Absorption by the earth

(d) Terrestrial radiation.

Answer: (b)

29. The hottest month in southern hemisphere is

(a) January

(b) February

(c) December

(d) May.

Answer: (a)

30. The sea breeze usually sets in between

(a) 11 a.m. and 12 noon

(b) 4 p.m. and 5 p.m.

(c) 5 p.m. and 6 p.m.

(d) 2 p.m. and 3 p.m.

Answer: (d)

31. On which of the following days will clothes not dry properly?

(a) Hot and humid

(b) Cool day with showers

(c) Cool and dry

(d) Hot and dry

Answer: (b)

32. Which of the following may cause fog?

(a) Low relative humidity

(b) Small diurnal range of temperature in winter

(c) Slow radiation

(d) Rapid radiation

Answer: (d)

33. The Mediterranean Sea is denser than the Black Sea because of

(a) More precipitation in the Black Sea

(b) More condensation in the Mediterranean Sea

(c) More evaporation in the Mediterranean Sea

(d) More rivers draining into the Black Sea.

Answer: (d)

34. The low pressure near the sub-polar region is due to

(a) Thermals

(b) Inclination of the axis

(c) Dynamism

(d) Thermo-dynamism.

Answer: (d)

35. The insolation is greater than the radiation till

(a) 3 p.m.

(b) 1 p.m.

(c) 12 noon

(d) 2 p.m.

Answer: (a)

36. Medium altitude clouds are

(a)Cirrus

(b) Nimbus

(c) Cumulus

(d) Stratus.

Answer: (d)

37. Much of the transfer of heat in the atmosphere takes place through

(a) Advection

(b) Evaporation

(c) Terrestrial radiation

(d) Conduction

Answer: (c)

For details answers for solved MCQs in Geography visit – doorsteptutor.com