History MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 1

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

Ancient India

1. The main characteristic of the Indus Valley Civilization was

(a) town planning

(b) drainage system

(c) well laid out roads

(d) pucca houses

Ans: (b)

2. The main occupation of the people of the Indus Valley Civilization was

(a) agriculture

(b) cattle rearing

(c) hunting

(d) trade

Ans: (a)

3. Which one of the following archaeologists initially discovered the Mohenjodaro site of the Indus Valley Civilization?

(a) Sir John Marshall

(b) Rakhal Das Banerjee

(c) Dayaram Sahni

(d) Sir Martimer Wheeler

Ans: (b)

4. Which one of the following was not an Indus Valley Civilization site?

(a) Lothal

(b) Patliputra

(c) Rangpur

(d) Sutkagendor

Ans: (b)

5. Man started settling in

(a) Paleolithic Age

(b) Mesolithic Age

(c) Neolithic Age

(d) None of these

Ans: (c)

6. The Harappan site showing evidence of two cultural phases, Harappan and pre-Harappan is

(a) Kalibangan

(b) Mohenjodaro

(c) Chanhudaro

(d) Banwali

Ans: (a)

7. The earliest evidence of silver in India is found in the

(a) Harappan culture

(b) Chalcolithic cultures of Western India

(c) Vedic texts

(d) Silver punch-marked coins

Ans: (a)

8. The Indus-Valley Civilization is known as Pre-Aryan Civilization because of the evidence of

(a) art

(b) copper

(c) pottery

(d) script

Ans: (d)

9. The script of Indus Valley Civilization was

(a) Persian

(b) Dravidian

(c) Sanskrit

(d) Undeciphered

Ans: (b)

10. Knowledge about the existence of which of the following animals is doubtful in the Indus Valley Civilization?

(a) Dog

(b) Cat

(c) Bull

(d) Horse

Ans: (b)

11. The Indus Valley Civilization belongs to the

(a) Neolithic Age

(b) Paleolithic Age

(c) Chalcolithic Age

(d) Mesolithic Age

Ans: (a)

12. Which of the following Harappan sites had a dock?

(a) Harappa

(b) Mohenjodaro

(c) Lothal

(d) Alamgirhpur

Ans: (c)

13. Which of the following statements regarding Indus Valley Civilization is incorrect?

(a) The supreme god was the Pipal God

(b) Excavations at Lothal proved that the civilization was confined to Harappa and Mohenjodaro only

(c) People had great artistic sense

(d) There was a great communal bath in Mohenjodaro

Ans: (b)

14. At which of the following places have excavations in recent years brought to light new evidence of Neolithic sites in India?

(a) Hamren in Assom

(b) Daimabad in Ahmednagar

(c) Hulas in Saharanpur

(d) Sringaverapur in UP

Ans: (a)