History MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 14

Doorsteptutor material for AP is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

4. Who was the first Governor-General of Independent India?

(a) Lord Canning

(b) Dr Rajendra Parsad

(c) Lord Mountbatten

(d) Rajagopalachari

Ans: (d)

5. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Regulating Act, 17731. The power to govern was transferred from the East India Company to the British Crown.
B. Pitts՚ India Act, 17842. Supreme Court of Calcutta.
C. Charter Act, 18133. Set up Board of Control in Britain to fully control the Company՚s affairs in India.
D. Act of 18584. Company՚s trade monopoly in India was ended.

(a) 1 3 4 2

(b) 3 2 4 1

(c) 3 4 2 1

(d) 2 3 4 1

Ans: (d)

6. Vasco-da-Gama found out a new route to India and in 1498 reached

(a) Goa

(b) Calicut

(c) Pulicat

(d) Karikal

Ans: (b)

7. The first Governor-General of Bengal was

(a) Lord Clive

(b) Lord Wellesley

(c) Lord Cornwallis

(d) Warren Hastings

Ans: (d)

8. In India, among the following locations, the Dutch established their earliest factory at

(a) Pulicat

(b) Surat

(c) Cochin

(d) Kasim bazar

Ans: (a)

9. The first start a Joint Stock Company trade with India were the

(a) Portuguese

(b) Dutch

(c) English

(d) French

Ans: (a)

10. Goa was captured by the Portuguese in

(a) 1470 AD

(b) 1510 AD

(c) 1570 AD

(d) 1610 AD

Ans: (b)

11. Who laid the foundations of Portuguese power in India?

(a) Vasco-da-Gama

(b) Bartholomew Dias

(c) Alfonso de Albuquerque

(d) None of the above

Ans: (c)

12. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Chandra Nagore1. Dutch
B. Pulicat2. Portuguese
C. Diu3. French
D. Surat4. English

(a) 2 4 1 3

(b) 3 1 2 4

(c) 3 4 2 1

(d) 4 2 3 1

Ans: (b)

13. Who among the following Europeans were the last to come to pre-independence India as trades?

(a) Dutch

(b) French

(c) English

(d) Portuguese

Ans: (b)

14. The revolt of 1857 cannot be called merely a Sepoy Mutiny because

(a) it was spread all over India

(b) it was inspired by nationalistic sentiments and led by former rulers

(c) it was the result of socio-economic causes not confined to the sepoys

(d) it involved the participation of all classes of society

Ans: (c)

15. The revolt of 1857 could not succeed because

I. the rebels lacked modern weapons.

II. the participation of the civilians hindered the rebel՚s action.

III. there was no effective centralized leadership.

IV. the movement lacked a unified programme.

Choose the Correct Option:

(a) I, II and III

(b) II, III and IV

(c) I, III and IV

(d) I and IV

Ans: (c)

Developed by: