History MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 8

Doorsteptutor material for Bank-PO is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

96. Kautilya was the Prime Minister of which of the following Indian rulers?

(a) Chandragupta Maurya

(b) Ashoka

(c) Harshvardhana

(d) Chandragupta-I

Ans: (a)

97. Before ascending the Maurya throne, Ashoka served as Viceroy of

(a) Tosali

(b) Taxila

(c) Pataliputra

(d) Kaushambi

Ans: (b)

98. Megasthenes was the Ambassador of

(a) Seleucus Nikator

(b) Darius

(c) Alexander

(d) The Persians

Ans: (a)

99. Which of following is not one of the animals carved on the Sarnath Pillar?

(a) Horse

(b) Humped bull

(c) Dear

(d) Elephant

Ans: (c)

100. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Chandragupta Maurya1.563 BC
B. Bindusara2.298 - 273 BC
C. Ashoka3.269 - 232 BC
D. Gautam Buddha4.322 - 298 BC

(a) 4 3 2 1

(b) 1 2 3 4

(c) 4 3 2 1

(d) 2 3 4 1

Ans: (a)

Medieval India

1. The first Muslim invasion of India was led by

(a) Mahmud of Ghazni

(b) Muhammad Ghori

(c) Muhammad-bin-Quasim

(d) Timur

Ans: (c)

2. Al Beruni came to India along with

(a) Mahmud of Ghazni

(b) Muhammad-bin-Qasim

(c) Muhammad Ghori

(d) Timur

Ans: (a)

3. The first Muslim ruler in India was

(a) Muhammad-bin-Tughlaq

(b) Mahmud of Ghazni

(c) Qutub-ud-din Aibak

(d) Muhammad Ghori

Ans: (d)

4. Who was the first and the last woman ruler of Delhi?

(a) Chand Bibi

(b) Noor Jahan

(c) Razia Sultan

(d) Mumtaz Mahal

Ans: (c)

5. Which of the statement is false?

(a) Diwan-i-Khairat created by Firoz Shah Tughlaq

(b) Diwan-i-Mustakhraj created by Iltutmish

(c) Diwan-i-Arij created by Balban

(d) Diwan-i-Kohi created by Muhammad-bin-Tughlaq

Ans: (b)

6. Who laid the foundation of the first independent Turkish kingdom in India?

(a) Mohammad Qasim

(b) Qutub-ud-din Aibak

(c) Ghiyasuddin Balban

(d) Mohammad-bin-Tughlaq

Ans: (b)

7. Who among the following was not a slave before he became a king?

(a) Alauddin Khalji

(b) Balban

(c) Qutub-ud-din Aibak

(d) Iltutmish

Ans: (a)

8. Which of the following rulers died while playing ‘Chaugan’ ?

(a) Balban

(b) Sher Shah

(c) Jalaluddin Khalji

(d) Qutub-ud-din Aibak

Ans: (d)

9. The Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India was

(a) Firoz Shah Tughlaq

(b) Ghiyasuddin Tughlaq Shah-II

(c) Nasiruddin Mahmud

(d) Nusrat Shah

Ans: (c)

Developed by: