Competitive Exams: History MCQs (Practice-Test 105 of 130)

  1. Who commanded the Maratha Army in the Third Battle of Panipat?

    1. Dattaji sindhia

    2. Vshwas Rao

    3. Sadashiva Rao Bhau

    4. Malhar Rao Holkar

    Answer: c

  2. Which one of the following cities became famous for the art of metal-inlay work in the medieval south India?

    1. Hampi

    2. Bidar

    3. Bijapur

    4. Tanjavur

    Answer: d

  3. In 1639, ShahJahan summoned representatives of the mercantile community to give him a clear picture of the misdeeds of the Governor of Surat. Who appeared before the emperor to give evidence?

    1. Virji Vora

    2. Haji Muhammad Zahid Beg

    3. Suja

    4. Shantidas Zaveri

    Answer: a

  4. Who were Poligars?

    1. Government officials

    2. Landlords

    3. Ship-owning traders

    4. High priests at temples

    Answer: b

  5. With which one of the following is the classic ‘Jivaka Chintamani’ associated?

    1. Jainism

    2. Buddhism

    3. Hinduism

    4. Sikhism

    Answer: a

  6. which one among the following was not a port of the Chola Empire?

    1. Kaveripatanam

    2. Mahabalipuram

    3. Shaliyur

    4. Tamralipti

    Answer: d

  7. Which one of the following Rajput Dynasties did not claim their mythical origin from ‘Agnikula’

    1. Parihara

    2. Chounhana

    3. Chandel

    4. Solanki

    Answer: c

  8. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Malti-Madhav
      • Drama
      • Panchatantra
      • Fable
      • Malavikagnimitram
      • Biography
      • Panchasiddhantika
      • Astronomy

    Answer: c

  9. India takes the credit for producing the first text book on Islamic mysticism the Kashful Mahjub. Who was its author?

    1. Shaikh Fariduddin Ganj-i-Shakar

    2. Ata malik Juwaini

    3. Yahya Maneri

    4. Ali Hujweri

    Answer: d

  10. The Chisti Sufis in India developed the institution of ‘Vilayat’ which stood for which one of the following?

    1. Abode of the Sufis

    2. Spiritual territory free from the state control

    3. Khanqah discipline

    4. Final resting place of the Sufis

    Answer: b

  11. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Iqta
      • Revenue assignment for civil and military service
      • Mansab
      • Official status of the nobles in the Sultanate administration
      • Khalisa
      • Directly administered land by the Mughal emperor
      • Ijara
      • A contractual system of revenue assignment

    Answer: b

  12. Which one of the followingis not applicable to Alauddin Khalji's reign

    1. Control over Muqaddams

    2. Measurement of land for revencue collection

    3. An espionage system

    4. Grant of Taqqavi loans for the development of agriculture

    Answer: d

  13. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Ahadi
      • Gentleman troops
      • Qalb
      • King's personal troops
      • Muqaddams
      • Revenue collectors
      • Charai
      • House Tax

    Answer: d

  14. Who among the following authors remarked that when Muhammed bin tughalaq died, ‘he was relieved of his people and the people were relieved of him’

    1. Ziauddin Barani

    2. Shamsuddin Siraj Afif

    3. Abul Fazal

    4. Abdul Qadir Badayuni

    Answer: d

  15. The formation of Chaudhuri caste in Northern India was an interesting aspect of social change during the fourteenth century. Which one of the following alternatives Expains this change?

    1. Merging of the subjugated ruling aristocracy with rural landed gentry

    2. Upgradation of Khuts and Muqaddams because of their association with the State

    3. A process which is characterize as sanskritization

    4. Craft specializations resulting from the growth of urban economy

    Answer: a