Competitive Exams: History MCQs (Practice-Test 109 of 130)

  1. Match list I (Maratha Powers) with list II (Place of treaty with East India company) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Maratha powers) List-II (Place of treaty with East India company)
    1. Peshwa

    2. Holkar

    3. Bhonsle

    4. Sindhia

    1. Bassein

    2. Rajghat

    3. Devgaon

    4. Surji Arjungaon

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  2. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I List-II
    1. Partition of Bengal

    2. Dual government in Bengal

    3. Social reforms

    4. Local self government

    1. Lord Ripon

    2. Robert Clive

    3. Warren Hastings

    4. Lord curzon

    5. Lord William Bentinck

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 5
      • 2
      • 5
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 5
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: c

  3. Match list I (Revenue Policy) with list II (Areas of Operation) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Revenue Policy) List-II (Areas of Operation)
    1. Permanent settlement

    2. Ryotwari settlement

    3. Mahalwari settlement

    4. Zabti system

    1. Bengal, Bihar and Orissa

    2. Punjab and united provinces

    3. Bombay and Sind

    4. Gujarat

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: b

  4. Who organized the society called Abhinav Bharat?

    1. Ajit Singh

    2. Har Dayal

    3. Shyamji Krishna Varma

    4. V D Savarkar

    Answer: d

  5. Where was Panchayat Raj first introduced?

    1. Tamil Nadu

    2. Gujarat

    3. Andhra Pradesh

    4. Rajastan

    Answer: d

  6. What was the main purpose of the Punjab Tenancy Act passed during the tenure of Lord Lawrence?

    1. To protect the occupancy rights of the peasants.

    2. To increase the revenue receipts of the government

    3. To break the backbone of the landlords

    4. To win the loyalty of landlords

    Answer: a

  7. Which one of the following indicates the correct chronological order of the given commissions/Despatch?

    1. Raleigh commission-Sadler commission-Wood's despatch-Hunter commission

    2. Wood's despatch-Hunter commission-Raleigh commission-Sadler commission

    3. Raleigh commission-Hunter commission-Wood's despatch-Sadler commission

    4. Wood's despatch-Sadler commission-Raleigh commission-Hunter commission

    Answer: b

  8. Who among the following opposed raising the minimum age of marriage for girls from 10 to 12 years as embodied in the age of Consent Act, 1891?

    1. Mahadev Govind Ranade

    2. Swami Vivekananda

    3. Bal Gangadar Tilak

    4. Gopal Krishna Gokhale

    Answer: c

  9. Which one of the following was the Magna Carta of Western educational system in India?

    1. The report of the committee of public Instruction, 1823

    2. The charter Act of 1833

    3. Despatch of Sir Charles Wood, Secretary of State, 1854

    4. The Report of the Hunter commission

    Answer: c

  10. Which one of the following pairs was not correctly matched?

      • William Jones
      • Hindu College
      • Jeremy Bentham
      • Utilitarian School
      • Jonathan Duncan
      • Sanskrit College
      • William Carey
      • Serampore College

    Answer: a

  11. Match List I (Newspapers) with List II (Editors) and select the correct answer using the codes given below the lists

    List-I (Newspapers) List-II (Editors)
    1. Samachar Darpan

    2. Mirat-ul-Akhbar

    3. Kesari

    4. Young India

    1. Ram Mohan Roy

    2. B G Tilak

    3. Mahatma Gandhi

    4. Marshman

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: d

  12. Which Benthamites considered that India was a land of superstitions?

    1. Bentinck, Metcafe and Canning

    2. Dalhousie, Canning and Macaulay

    3. Bentinck, Macaulay and Dalhousie

    4. Bentinck, Macaulay and Metcalfe

    Answer: c

  13. Who suggested the removal of all discrimination of caste and race, and adoption of saiva form of marriage prescribed in Mahanirvana Tantra?

    1. Raja Ram Mohan roy

    2. Debendra Nath Tagore

    3. Keshab chandra Sen

    4. Gopal Hari Deshmukh

    Answer: d

  14. Match List I (1857 Revolt British General) with List II (Place of Action) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (1857 Revolt British Generals) List-II (Place of Action)
    1. Johan Nicholson

    2. Colin Campbell

    3. Havelock

    4. Hugh Rose

    1. Lucknow

    2. Jhansi

    3. Delhi

    4. Kanpur

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  15. Match List I (Orgnaizations) with List II (Years in Which Founded) and select the correct answer using the codes given below the lsists:

    List-I (Organizations) List-II (Years in Which Founded)
    1. Landholders society

    2. British Indian Association

    3. Madras native association

    4. The Indian Association

    1. Year 1838

    2. Year 1851

    3. Year 1852

    4. Year 1876

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a