Indo Pak History 2010 Paper 1-Solved MCQs Competitive Exams Set 1

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1) Chachnama was originally written in:

a) Persian

b) Arabic

c) Turkish

d) Sindhi

Answer: d

2) The first Mosque in South Asia was built in:

a) Sindh

b) Bhopal

c) Baluchistan

d) Bengal

Answer: b

3) The Ghaznavid Rule over present day Pakistan areas lasted for:

a) 300 years

b) 250 years

c) 200 years

d) 150 years

Answer: c

4) Ibn-Batuta travelled for:

a) 35 years

b) 28 years

c) 20 years

d) 15 years

Answer: b

5) When the third battle of Panipat was fought?

a) 1526

b) 1757

c) 1761

d) 1764

Answer: c

6) Maharaja Ranjit Sing ruled Punjab for:

a) 60 years

b) 50 years

c) 40 years

d) 20 years

Answer: c

7) Karachi was occupied by the British in:

a) 1820

b) 1839

c) 1842

d) 1843

Answer: d

8) Delhi fell to the British Army in:

a) 1796

b) 1803

c) 1849

d) 1857

Answer: d

9) Before 1857 how many universities had been established by the British:

a) 16

b) 13

c) 3

d) Not a single

Answer:

Developed by: