International Relations Paper-1991 Solved MCQs Competitive Exams Set 14

Doorsteptutor material for CTET/Paper-1 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

7. Pakistan became a member of CENTO in:

(a) 1954

(b) 1955

(c) 1958

(d) None of these

Answer: (b)

8. Pakistan exploded her first nuclear bomb on:

(a) 28th May 1998

(b) 14th August 1998

(c) 4th April 1998

(d) None of these

Answer: (a)

9. Who is Muhammad VI:

(a) President of Tunis

(b) King of Morocco

(c) King of Jordan

(d) None of these

Answer: (b)

10. The author of Politics Among Nations is:

(a) Mogenthau

(b) Pervaiz Cheema

(c) Palmer and Perkins

(d) None of these

Answer: (a)

11. The idea of SAARC originated in the mind of:

(a) Zia-ul-Haq

(b) Zia ur Rehman

(c) Rajiv Gandhi

(d) None of these

Answer: (b)

12. Iraq occupied Kuwait in:

(a) July 1990

(b) August 1990

(c) December 1990

(d) None of these

Answer: (b)

13. Non-Permanent member of the Security Council are:

(a) 5

(b) 7

(c) 10

(d) None of these

Answer: (c)

14. Rise and Fall of Great Powers՚ is the work of:

(a) Paul Kennedy

(b) Holsti

(c) Morgenthau

(d) None of these

Answer: (a)

15. Pakistan left Commonwealth in 1972 and rejoined in:

(a) 1988

(b) 1989

(c) 1985

(d) None of these

Answer: (b)

Developed by: