International Relations Paper-1991 Solved MCQs Competitive Exams Set 18

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

3) ECO consists of:

a) 8 members

b) 9 members

c) 10 members

d) None of these

Answer: c)

4) The littoral states around the Indian Ocean are:

a) 25

b) 33

c) 35

d) None of these

Answer: d)

5) The first atom bomb was used in 1945 by:

a) The Germany

b) The USA

c) The USSR

d) None of these

Answer: b)

6) Brown Amendment was adopted by the US Senate in the year:

a) 1990

b) 1992

c) 1995

d) None of these

Answer: c)

7) Oslo Agreement was signed in the year:

a) 1990

b) 1992

c) 1993

d) None of these

Answer: c)

8) Fourth ASEAN Summit was held in:

a) Singapore

b) Islamabad

c) Jakarta

d) None of these

Answer: a)

9) Pre-partition India consisted of:

a) 579 Princely states

b) 584 Princely states

c) 590 Princely states

d) None of these

Answer: b)

10) India conducted its 2nd nuclear test after a gap of:

a) 20 years

b) 24 years

c) 34 years

d) None of these

Answer: b)

11) According to Quincy Write the approaches to the study of international politics are:

a) 18

b) 21

c) 23

d) None of these

Answer: d)

Developed by: