International Relations Paper-1991 Solved MCQs Competitive Exams Set 19

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

12) Pattern of political system where center of power are more than two is called:

a) Polycentrism

b) Bicentrism

c) Multicentrism

d) None of these

Answer: c)

13) Complete cessation of nuclear testing is the sole aim of:

a) CTBT

b) NPT

c) FMCT

d) None of these

Answer: a)

14) Turkey falls in:

a) Asia

b) Europe

c) Asia and Europe

d) None of these

Answer: c)

15) Uzbekistan shares common border with:

a) Azerbaijan

b) Dagestan

c) Georgia

d) None of these

Answer: d)

16) Diplomatic relations between Pakistan and Afghanistan were established in:

a) Sep. 1947

b) Feb. 1948

c) Jan. 1949

d) None of these

Answer: b)

17) Dayton Accord was signed to solve the problem of:

a) East Timore

b) Bosnia

c) Kosovo

d) None of these

Answer: b)

18) MI-5 is the secret agency of:

a) France

b) Germany

c) UK

d) None of these

Answer: c)

19) Pakistan joined NAM in the year:

a) 1978

b) 1980

c) 1981

d) None of these

Answer: a)

20) UN Secretary General belongs to:

a) Ghana (Kofi Annan)

b) Uganda

c) Uruguay

d) None of these

Answer: a)

Developed by: