International Relations Paper-1991 Solved MCQs Competitive Exams Set 20

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 89K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) The treaty of Westphalia established modern nation states system in:

(a) 1684

(b) 1648

(c) 1664

(d) None of these

Answer: (b)

(2) The first world war started on:

(a) 23rd June, 1914

(b) 20th June, 1914

(c) 28th June., 1914

(d) None of these

Answer: (d)

(3) The treaty of Versailles concluded in:

(a) 1918

(b) 1920

(c) 1919

(d) None of these

Answer: (c)

(4) The Chinese communist party was founded in:

(a) 1923

(b) 1921

(c) 1917

(d) None of these

Answer: (b)

(5) The second world war started in:

(a) September 1939

(b) October 1939

(c) November 1939

(d) None of these

Answer: (a)

(6) After 27 years of imprisonment, Mr. Nelson Mandela was released in:

(a) 1991

(b) 1990

(c) 1994

(d) None of these

Answer: (b)

(7) Arab Magrib Union consists of:

(a) Seven States

(b) Five States

(c) Nine States

(d) None of these

Answer: (b)

(8) The principal organs of United Nations are:

(a) Eight

(b) Five

(c) Six

(d) None of these

Answer: (c)

(9) Scandinavia constitutes:

(a) Nine states

(b) Five states

(c) Seven states

(d) None of these

Answer: (d)

Developed by: