International Relations Paper-1991 Solved MCQs Competitive Exams Set 23

Doorsteptutor material for ISS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(8) Weapons of mass destruction include:

(a) Nuclear, chemical and biological weapons

(b) Nuclear, conventional and biological weapons

(c) Chemical, ballistic and biological weapons

(d) None of these

Answer: (a)

(9) Strategic weapons are:

(a) Short-range weapons

(b) Intermediate range of weapons

(c) Long-range weapons

(d) None of these

Answer: (c)

(10) The Non-Proliferation Treaty (NPT) attempts to prevent:

(a) The spread of missile technology

(b) The spread of missile weapons

(c) The spread of biological weapons

(d) None of these

Answer: (d)

(11) Which of the following is a principle stated in the UN Charter?

(a) States are equal under international law

(b) States have full sovereignty over their own affairs

(c) States should have full independence and territorial integrity

(d) All of above

(e) None of these

Answer: (d)

(12) A just war:

(a) Can be waged to change another state’s government, if it is violating human rights.

(b) Can be waged for ethnic or religious reasons

(c) Can be waged only in response to aggression

(d) None of these

Answer: (a)

(13) “Sustainable” economic development means:

(a) Development that can be sustained over a period of decades

(b) Development that is supported by the domestic economy and does not involve international trade.

(c) Development that does not deplete resources and destroy ecosystems so quickly that the basis of development itself is undermined.

(d) None of these

Answer: (c)

(14) Which of the following is the greenhouse gas that accounts for most of global warming?

(a) Carbon dioxide

(b) Methane

(c) Chlorofluorocarbons (CFCs)

(d) None of these

Answer: (a)

(15) Which of the following is the major contributor to the destruction of ozone layer?

(a) Carbon dioxide

(b) Methane

(c) Chlorofluorocarbons (CFCs)

(d) None of these

Answer: (c)

(16) Privatization is:

(a) The concentration of wealth in private hands.

(b) The sale of state-owned industries

(c) A key feature of socialism

(d) None of these

Answer: (b)

Developed by: