International Relations Paper-1991 Solved MCQs Competitive Exams Set 24

Doorsteptutor material for ISS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(17) Neocolonialism is:

(a) The transfer of a colony from one colonial power to another

(b) The new round of colonization of Africa after Latin America gained independence

(c) Colonization which took place in the nineteenth century rather than eighteenth

(d) None of these

Answer: (d)

(18) Who is responsible for the economic reforms that have been take place in China since the mid- 1970s?

(a) Mao Zedong

(b) Jiang Zemin

(c) Deng Xiaoping

(d) None of these

Answer: (c)

(19) Ante-governmental protests in China by students, workers and some government officials took place:

(a) Tiananmen Square, in 1989

(b) Tiananmen Square, in 1992

(c) Shenzhen, in 1989

(d) None of these

Answer: (a)

(20) A nation is:

(a) Territorial entity controlled by a government and inhabitant by a population

(b) Group of people who share characteristics such as language and culture

(c) Set of relationships among the world’s states.

(d) None of theses

Answer:

(1) The Great Britain and Russia agreed to make Afghanistan a buffer state between their empires in:

(a) 1879

(b) 1897

(c) 1869

(d) None of these

Answer: (a)

(2) Amnesty International was established in London by the British Lawyer, Peter Benenson in:

(a) 1961

(b) 1951

(c) 1971

(d) None of these

Answer: (a)

(3) The ANZUS Treaty between Australia, New Zealand and United States was signed in:

(a) 1951

(b) 1945

(c) 1950

(d) None of these

Answer: (a)

(4) The Treaty of Versailles settled peace in:

(a) Europe

(b) Middle East

(c) Africa

(d) None of these

Answer: (a)

(5) The Commonwealth of independent states was established in:

(a) 1991

(b) 1990

(c) 1989

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: