International Relations Paper-1991 Solved MCQs Competitive Exams Set 25

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(6) International Monetary fund was formed after Bretton Woods Conference in:

(a) 1944

(b) 1943

(c) 1945

(d) None of these

Answer: (a)

(7) “Issues in Global Politics” was written by:

(a) E. H. Corr

(b) Gavin Boyed

(c) James N Rosenau

(d) None of these

Answer: (b)

(8) South West Asia is popularly known as:

(a) Near East

(b) Middle East

(c) Arab World

(d) None of these

Answer: (b)

(9) Nato was organized in:

(a) 1948

(b) 1949

(c) 1950

(d) None of these

Answer: (b)

(10) Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) was established in:

(a) 1960

(b) 1968

(c) 1970

(d) None of these

Answer: (a)

(11) South Asian Association for Regional Cooperation consists of:

(a) 7 states

(b) 8 states

(c) 5 states

(d) None of these

Answer: (b)

(12) Suez crises between Egypt, France, Britain, Israel began in:

(a) 1956

(b) 1955

(c) 1954

(d) None of these

Answer: (a)

(13) The International court of justice was constituted on:

(a) 26th June 1945

(b) 21st June 1946

(c) 23rd June 1948

(d) None of these

Answer: (a)

(14) The Charter of United Nations consists of:

(a) 108 articles

(b) 101 articles

(c) 111 articles

(d) None of these

Answer: (c)

Developed by: