International Relations Paper-1991 Solved MCQs Competitive Exams Set 3

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(6) Agni is:

(a) A religious ceremony

(b) A missile

(c) A famous building

Answer: (b)

(7) The headquarters of ICJ is at:

(a) New York

(b) Geneva

(c) Hague

Answer: (c)

(8) Commonwealth of Independent States consists of:

(a) European states

(b) Asian states

(c) Asian and European states

Answer: (c)

(9) What do CENTO, RIO PACT and SEATO have in common:

(a) They are regional economic arrangements

(b) They are sports associations

(c) They are military alliances

Answer: (c)

(10) IMF stands for:

(a) International Marketing Forum

(b) International Monetary Fund

(c) International Movement of Futuristic

Answer:(b)

(1) Riga is the capital of:

(a) Rawanda

(b) Bolivia

(c) Latvia

(d) Mongolia

Answer: (c)

(2) Silkworm is:

(a) An ancient trade route

(b)The name of missile

(c) The name of a multinational

(d) A secret society

Answer: (a)

(3) Mashood Abiola is:

(a) A leader of PLP

(b) Nigerian Opposition Leader

(c) Secretary General of the Arab League

(d) A fictional character

Answer: (b)

(4) British Commonwealth consists of:

(a) 45 members

(b) 60 members

(c) 51 members

(d) 39 members

Answer: Now there are 54 Members.

(5) How many times Brazil has won the Football World Cup?

(a) Once

(b) Thrice

(c) Five times

(d) Four times

Answer: (d)

Developed by: