International Relations Paper-1991 Solved MCQs Competitive Exams Set 9

Doorsteptutor material for ISS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(17) One of the following is the world renowned nuclear scientist:

(a) Abdul Qadir

(b) Richard Butler

(c) Abdul Qadeer Khan

(d) Anwar Ibrahim

Answer: (a)

(18) Name the current Secretary General of the OIC.

Mr. Azeddine Laraki Mosouo 1997 Present, Dr Ekmeleddin Ihsanoglu

(19) Islamabad was the venue of:

(a) 3rd OIC Summit

(b) 2nd OIC Summit

(c) 8th OIC Summit

(d) 5th OIC Summit

Answer:

(20) Who was the first Asian Secretary General of the United Nations?

Answer: U. Thant

(1) Yalta Conference was held in:

(a) 1944

(b) 1945

(c) 1946

(d) None of these.

Answer: (b)

(2) The Cuban Missile Crisis occurred in:

(a) 1960

(b) 1961

(c) 1962

(d) one of these

Answer: (c)

(3) NATO was formed in:

(a) 1948

(b) 1949

(c) 1950

(d) None of these.

Answer: (b)

(4) SEATO was formed in:

(a) 1953

(b) 1954

(c) 1955

(d) None of these.

Answer: (b)

(5) NAM was formed in:

(a) 1955

(b) 1961

(c) 1962

(d) None of these.

Answer: (a)

(6) INF Treaty was signed in:

(a) 1985

(b) 1986

(c) 1987

(d) None of these

Answer: (c)

(7) U Thant was:

(a) The Prime Minister of Laos

(b) President of Taiwan

(c) Secretary General of the United Nations.

(d) None of these.

Answer: (c)

Developed by: