Islamic History and Culture Practice Important MCQs Year 2000 Part 10

Doorsteptutor material for ICSE is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

(16) The Mongols defeated:

(a) Salahuddin Ayyubi

(b) The Abbasids

(c) The Ghaznawids

(d) None of these

Ans. The Abbasids

(17) Bait-al-Hikmah was established by:

(a) Babar

(b) Akbar

(c) Harun al-Rashid

(d) None of these

Ans. Harun al-Rashid

(18) Carl Brockelman is the author of:

(a) History of the Islamic People

(b) The Salmonids

(c) The Fatimids

(d) None of these

Ans. History of the Islamic People

(19) The Ottoman Dynasty fell in:

(a) 1810

(b) 1924

(c) 1940

(d) None of these

Ans. None of these

(20) Musailma al Kazzab was:

(a) Writer

(b) False Prophet

(c) Trader

(d) None of these

Ans. False Prophet

(1) Sulyman, the magnificent invaded Vienna in:

(a) 1540

(b) 1555

(c) 1580

(d) None of these

Ans. None of these

(2) ―History of Medieval Islam‖ was written by:

(a) Amir Ali

(b) Sulyman

(c) Sunders

(d) None of these

Ans. Sunders

(3) Armistice between Turkey and the Allies too place in:

(a) 1520

(b) 1819

(c) 1919

(d) None of these

Ans. 1919

(4) Kamal Mustafa was born in the town of:

(a) Basra

(b) Cyprus

(c) Salonika

(d) None of these

Ans. Salonika

(5) Russia declared war on Turkey:

(a) 1718

(b) 1877

(c) 1978

(d) None of these

Ans. 1877

(6) ―A History of Muslim in Spain‖ was written by:

(a) Macmillan

(b) Frank Cass

(c) Yaqut

(d) None of these

Ans. None of these

(7) Merida, an old city of Spain, was founded by:

(a) Jews

(b) Muslims

(c) Romans

(d) None of these

Ans. Romans

Developed by: