Islamic History and Culture Practice Important MCQs Year 2000 Part 11

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

(8) ‘Islam in History’ was written by:

(a) Ibn e Khuldun

(b) Nadawi

(c) Muhmmad Munir

(d) None of these

Ans. None of these

(9) The greatest Muslim Art in which they have achieved incomparable success is:

(a) Paintings

(b) Architecture

(c) Calligraphy

(d) None of these

Ans. Architecture

(10) The city of Baghdad lies on the:

(a) River Nile

(b) Tigris

(c) Bay of Bengal

(d) None of these

Ans. Tigris

(11) Which Muslim ruler was styled the ―Augustus of the Arabs‖?

(a) Mansur

(b) Mamun

(c) Zubair

(d) None of these

Ans. None of these

(12) Hakam-I became caliph of Cordova in:

(a) 756

(b) 788

(c) 796

(d) None of these

Ans. 796

(13) The book ―Studies in the Islamic History‖ was written by:

(a) Syed Amir Ali

(b) Hanif Nadvi

(c) Amir Hussain

(d) None of these

Ans.

(14) Musa bin Nusair was the governor of:

(a) Iran

(b) Basra

(c) Africa North Africa

(d) None of these

Ans. Africa North Africa

(15) Hisham became Sovereign of Damascus in:

(a) 717

(b) 724

(c) 743

(d) None of these

Ans. 724

(16) Saba, the Capturer, was succeeded by his son:

(a) Himyar

(b) Kablan

(c) Zaid

(d) None of these

Ans.

(17) Abolition of the Sultanate took place in:

(a) 1918

(b) 1920

(c) 1922

(d) None of these

Ans. 1922

(18) Avicenna was not only a genius but also a distinguished:

(a) Musician

(b) Calligraphist

(c) Physician

(d) None of these

Ans. Physician

(19) Ibn e Khuldun was born in Tunis in the year:

(a) 1332

(b) 1242

(c) 1248

(d) None of these

Ans. 1332

(20) Universal history book known as ―Al-Kamil‖ was written by:

(a) Ibn ul Athir

(b) Tabari

(c) Masudi

(d) None of these

Ans. Ibn ul Athir

Developed by: