Islamic History and Culture Practice Important MCQs Year 2000 Part 2

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

(11) Dots on Arabic Letters were introduced by_____

(a) Hajjaj

b) Yahya Baniiaki

(c) AshMi

(d) None of these.

Ans. A

(12) Grand Mosque at Damascus was built by_________

(a) Abdul Malik

(b) Walid

(c) Umar bin Addul Aziz

(d) None of these.

Ans. A

(13) Battle of Tours was fought in________

(a) Europe

(b) Syria

(c) North Africa

(d) None of these.

Ans. A

(14) Abu Muslim Khurasani was murdered in______

(a) 130 A.H.

(b) 135 A.H.

(c) 137 A.H.

(d) None of these.

Ans. B

(15) Independent state of Samania was established in________

(a) Central Asia

(b) South Asia

(c) North Africa

(d) None of these.

Ans. A

(16) Al-Hawi was a book on_________

(a) Jurisprudence

(b) Philosophy

(c) Medicine

(d) None of these.

Ans. C

(17) Al-Qanun was written by_____

(a) Abu Hanifa

(b) Ibn Sina

(c) Imam Ghazali

d) None of these.

Ans. B

(18) Al-Beruni died in the year_____

(a) 1048 A.D.

(b) 1150 A.D.

(c) 1180A.D.

(d) None of these.

Ans. A

(19) Samara was built by________

(a) Walid

(b) Mamun

(c) Mutasam

(d) None of these.

Ans. C

Explanation : it was old city Mutasim Shifted Capital there

(20) Ottoman Turks were descendants of________

(a) Hazart Usman

(b) Nuruddin Zangi

(c). Hasan binSabah

d) None of these.

Ans. D

Developed by: