Islamic History and Culture Practice Important MCQs Year 2000 Part 4

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

(1) The first mosque built for Muslims was:

(a) Bait-ul-Maqdas

(b) Quba Mosque

(c) Nabvi Mosque

(d) None of these

Ans. Quba Mosque

(2) Musailma Kazzab was killed by:

(a) Khalid bin Walid

(b) Wahshi

(c) Hazrat Abbas

(d) None of these

Ans. Khalid bin Walid

(3) Battle of BADR was fought in the year:

(a) 2 A.H

(b) 3 A.H

(c) 4 A.H

(d) None of these

Ans. 2 A.H

4) Grand Mosque at Damascus was built by:

(a) Abdul Malik

(b) Waleed

(c) Umar bin Abdul Aziz

(d) None of these

Ans. Abdul Malik

(5) At Qadsia ________ commanded the Muslim army.

a) Saad bin Abi Waqas

(b) Khalid bin Waleed

(c) Ikrama

(d) None of these

Ans. Saad bin Abi Waqas

(6) Dots on Arabic letter was introduced by:

(a) Hajjaj

(b) Yahya Barmaki

(c) Hassan Basri

(d) None of these

Ans. Hajjaj

(7) Abbasids adopted _______ colour for their official dress.

(a) Red

(b) Green

(c) Black

(d) None of the above

Ans. Black

(8) Abu Muslim Khurasani was murdered in:

(a) 730 A.D.

(b) 755 A.D.

(c) 757 A.D.

(d) None of these

Ans. 755 A.D.

(9) Zakariyya Razi was a:

(a) Mufassir

(b) Sufi

(c) Physician

(d) None of these

Ans. Physician

(10) Ottoman Sultans were the direct descendants of:

(a) Osman

(b) Timur

(c) Chingez Khan

(d) None of these

Ans. Osman

Developed by: