Islamic History and Culture Practice Important MCQs Year 2000 Part 5

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 89K)

(11) Mamun-ur-Rashid following __________ doctrines.

(a) Ismaili

(b) Ashari

(c) Mutazilla

(d) None of these

Ans. Mutazilla

(12) Al-Khwarzmi was a:

(a) Soldier

(b) Astonomer

(c) Mathematician

(d) None of these

Ans. Mathematician

(13) ________ signed the Treaty of Hudaibiya on behalf of the Quresh.

(a) Abu Sufyan

(b) Suhail bin Amar

(c) Utba

(d) None of these

Ans. Suhail bin Amar

(14) Baghdad was conquered and sacked by Halaku Khan in:

a) 1258 A.D.

b) 1260 A.D.

(c) 1265 A.D.

d) None of these

Ans. 1258 A.D.

(15) Tulaiha was a:

(a) Trader

(b) Poet

(c) False Prophet

d) None of these

Ans. False Prophet

(16) Khayr-al-Din Barbarossa was a:

(a) Sailor (Admiral)

(b) Qazi

(c) Minister

(d) None of these

Ans. (a) Sailor (Admiral)

(17) Tragedy of Karbala took place in the year:

(a) 61 A.H.

(b) 71 A.H.

(c) 81 A.H.

(d) None of these

Ans. 61 A.H.

(18) ________ was the Tutor of Haroon-ur-Rashid:

(a) Khalid Rarmaki

(b) Yahya Barmaki

(c) Ghazali

(d) None of these

Ans. Khalid Rarmaki

(19) Constantinople was conquered by:

(a) Muhammad II

(b) Suleman

(c) Murad

(d) None of these

Ans. Muhammad II

(20) Hammurabi, the law giver was a:

(a) Babylonian

(b) Assyrian

(c) None of these

Ans. Babylonian

Developed by: