Islamic History and Culture Practice Important MCQs Year 2000 Part 6

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

(1) Who was the first conqueror of Africa?

(a) Muhammad Bin Qasim

(b) Khalid Bin Walid

(c) Uqba bin Nafi

(d) None of these

Ans. Uqba bin Nafi

(2) Spain was conquered by:

(a) Mohmud Ghaznawi

(b) Musa bin Nusair

(c) Tariq bin Ziyad

(d) None of these

Ans. Tariq bin Ziyad

(3) Spain is called by the Arabs as:

(a) Afiquiye

(b) Auruba

(c)Al-Andalus

(d) None of these

Ans. Al-Andalus

(4) Ibn Khaldun was an:

(a) Architect

(b) Historian

(c) Muhaddith

(d) None of these

Ans. Historian

(5) Ibn Zaidun was:

(a) Historian

(b) Philosopher

(c) Poet

(d) None of these

Ans. Poet

(6) Ibn Tufail lived in:

(a) Egypt

(b) Spain

(c) Syria

(d) None of these

Ans. Spain

(7) Cordova is a city of:

(a) Libya

(b) Al-Andalus

(c) Lebanon

(d) None of these

Ans. Al-Andalus

(8) Who was Zaryab:

(a) A poet

(b) A politician

(c) A singer

(d) None of these

Ans. A singer

(9) The Moors vacated Spain in:

(a) 1501

(b) 1492

(c) 1452

d) None of these

Ans. 1492

(10) What is the name of the book written by Ibn Khaldun?

Ans. Muqadma

Developed by: