Islamic History and Culture Practice Important MCQs Year 2000 Part 7

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 111K)

11) What is the real name of ―Al-Dakhil‖

Ans. Rehman 1

(12) ―Thafa-tul-Thafat‖ is a book on:

(a) Science

(b) History

(c) Philosophy

(d) None of these

Ans. Philosophy

(13) Who was known as Hawk of Quresh?

(a) Amir Muawiya

(b) Abd-ul-Rahman - I

(c) Ibn Zubair

(d) None of these

Ans. Abd-ul-Rahman - I

(14) What is Granada and Cordova in Arabic (Urdu) alphabets?

Ans. Kurtba

(15) What is Wadi-al-Kabeer?

Ans. River

(16) Did the Moor enter in France? Write Yes or No.

Ans. Yes

(17) Who first took the title of ―Khalifa‖ in Spain?

Ans. Abdl Rehman 3

18) Name at least TWO Muslim Philosophers of Spain.

Ans. Ibn Arbi, IBN KHALDUN

(19) Which city was called Queen of the cities‖ (Aroos ul Bilaad)?

(a) Baghdad

(b) Cordova

(c) Damascus

(d) None of these

Ans. Cordova

(20) Berbers originally were:

(a) Iranians

(b) Arabs

(c) Africans

d) None of these

Ans. Africans

(1) Total number of the Surahs of the Holy Quran is:

(a) 99

(b) 114

(c) 120

(d) None of these

Ans. 114

(2) Write down the names of Khulafa e Rashideen in chronological order.

Ans.

(3) Imam Abu Hanifa was a:

(a) Philosopher

(b) Faqih

(c) Poet

(d) None of these

Ans. None of these

(4) Euphrates is a river of:

(a) North Africa

(b) Iran

(c) Iraq

(d) None of these

Ans. Iraq

(5) Arrange in chronological order:

(a) Battle of Khaibar

(b) Battle of Badr

(c) Battle of Hunain

Ans. (b) , (a) , (c)

(6) Sammara was a city of:

(a) Afghanistan

(b) Turkey

(c) Iraq

(d) None of these

Ans. Iraq

Developed by: