Islamic History and Culture Practice Important MCQs Year 2000 Part 8

Doorsteptutor material for ICSE is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 111K)

(7) Musa bin Nusair was the governor of:

(a) Makkah

(b) Madinah

(c) North America

(d) None of these

Ans. North America

(8) Muhammad Bin Qasim conquered:

(a) Spain

(b) Iran

(c) Sindh

(d) None of these

Ans. Sindh

(9) ―Al Ahkam al Sutlania‖ was written by:

(a) Ibn Khuldun

(b) Al-Mawardi

(c) Al Farabi

(d) None of these

Ans. Al-Mawardi

(10) The Cantonment of Basra was founded by:

(a) Hazrat Ali

(b) Hazrat Umar

(c) Al Saffah

(d) None of these

Ans. Hazrat Umar

(11) Imam al Ghazali was the author or:

(a) Tahafat al Tahafat

(b) Tahafat al Falasafah

(c) None of these

Ans. Tahafat al Tahafat

(12) Alp Arsalan belonged to

(a) The Ottomon

(b) Saljuqid

(c) Mamluk Dynasty

(d) None of these

Ans. Saljuqid

(13) The battle of Qadisiyaah was won by:

(a) Tariq bin Ziyad

(b) Salahuddin Ayyubi

(c) Sa’ad bin Abi Waqas

(d) None of these

Ans. Sa’ad bin Abi Waqas

(14) Baghdad was the capital of:

(a) Banu Umayyah

(b) Banu Abbas

(c) Banu Fatimah

(d) None of these

Ans. Banu Abbas

(15) Battle of Karbala occurred during the reign of:

(a) Amir Muawiyah

(b) Harun al Rasheed

(c) Yazeed

(d) None of these

Ans. Yazeed

(16) Al-Idrisi was a:

(a) Philosopher

(b) Muhaddith

(c) Geographer

(d) None of these

Ans. Geographer

(17) Arrange in chronological order the following rulers.

(a) Amin al-Rashid

(b) Walid bin Abdul Malik

(c) Al Mansur

Ans. (b) , (c) , (a)

(18) The battle of Jamal was fought between ____________ and ____________.

Ans. Hazrat Aysha RA , Hazrat Ali RA

(19) Imam Bukhari was a:

(a) Caliph

(b) Mufassir

(c) Muhaddith

d) None of these

Ans. None of these

(20) Aswad Ansi was

(a) Poet

(b) False Prophet

(c) Trader

(d) None of these

Ans. False Prophet

Developed by: