Islamic History and Culture Practice Important MCQs Year 2000 Part 9

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

(1) Which is the 3rd Sura in Al-Quran?

(a) Al-Maida

(b) Aal-e-Imran

(c) An_Nisa

(d) None of these

Ans. Aal-e-Imran

(2) Imam Shafi was a:

(a) Philosopher

(b) Jurist

(c) Poet

(d) None of these

Ans. Jurist

(3) Tigris is a river of:

(a) Uzbekistan

(b) Iraq

(c) Kazakhstan

(d) None of these

Ans. Iraq

(4) The modern name of Habsha is

(a) Africa

(b) Ethopia

(c) Sudam

(d) None of these

Ans. Ethopia

(5) Word Muhammad means:

(a) Worthy of praise

(b) The praised one

(c) Noble

(d) None of these

Ans. The praised one

(6) Aws and Kharzaj were two tribes of:

(a) The Jews

(b) The Quraish

(c) The Ansar

(d) None of these

Ans. The Ansar

(7) Banu Quraiza, Banu Nadir and Banu Qainuqa were three tribes of the:

(a) Muslims

(b) Christians

(c) Jews

(d) None of these

Ans. Jews

(8) Arrange in chronological order:

(a) Battle of Uhud

(b) Battle of Muta

(c) Battle of Khandaq

(d) All of the above

Ans. All of the above

(9) The capital of Khurasan was:

(a) Peshawar

(b) Daibul

(c) Nishapur

(d) None of these

Ans. None of these

(10) Khilafat-e-Rashida lasted for about:

(a) 60 years

(b) 80 years

(c) 30 years

(d) None of these

Ans. 30 years

(11) Ummayed Caliph Mu‘awiyah was son of:

(a) Abu Talib

(b) Abu Sufyan

(c) Jafar

(d) None of these

Ans. Abu Sufyan

(12) The battle of Qudisiyya was fought during the reign of:

(a) Caliph Abu Bakr

(b) Caliph Umar Faruq

(c) Salahuddin Ayyubi

(d) None of these

Ans. Caliph Umar Faruq

(13) Tughril was the founder of:

(a) Ghaznawids Dynasty

(b) Ghaurid Dynasty

(c) Saljuq Dynasty

(d) None of these

Ans. Saljuq Dynasty

(14) Khuzestan is an area in:

(a) Turkey

(b) Iran

(c) Azerbaijan

(d) None of these

Ans. Iran

(15) Sulaiman, the Magnificent was an:

(a) Abbasid Caliph

(b) Ottoman Caliph

(c) Mughal king

(d) None of these

Ans. Ottoman Caliph

Developed by: