International Law 2000 Paper-Solved MCQs Competitive Exams Set 2

Doorsteptutor material for CTET/Paper-1 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(11) Territorial Waters are:

(a) Waters within the territorial limits of a state;

(b) Waters dividing the territory of two or more states;

(c) None of the above.

Answer: (a)

(12) A state is admitted to the membership of the ′ U. N. by:

(a) The Security Council;

(b) The General Assembly;

(c) Both

Answer: (b)

(13) Advisory opinion from the I. C. J. can be sought by:

(a) The U. N.

(ii) The States

(c) Both

Answer: (c)

(14) A state is exempted from the jurisdiction of the local courts in another state:

(a) if an agreement has been made to that effect;

(b) By virtue of its sovereign status;

(c) If such an exemption is granted by the local authorities.

Answer: (b)

(15) The offence of piracy is subject to the jurisdiction of:

(a) The flag state;

(b) The offenders state

(c) All the states.

Answer: (c)

(16) A Continental Shelf is situated beneath the sea level at the approximate depth of:

(a) 200 meters

(b) 300 meters

(c) 500 meters

Answer: (a)

(17) Foreign sovereign ships sailing/anchoring in the coastal waters of another state are:

(a) subject to the law of the flag state;

(b) subject to the law of the coastal state;

(c) subject to the law of both states.

Answer: (c)

(18) In case an alien is injured in a foreign state, it is the right of the:

(a) Injured alien to bring a claim against the wrongdoer state before arrival international forum;

(b) State of the nationality of the injured alien;

(c) None of the two has a right to do so.

Answer: (b)

(19) Extradition is the process of:-

(a) Providing asylum to the person who needs it;

(b) Handing over a person accused or convict of a crime by a state to the demanding state;

(c) None of the two.

Answer: (b)

(20) The Economic and Social Council is:

(a) a specialized agency of the U. N.

(b) an organ of the U. N.

(c) N. G. O. for the uplift of economic and social standards of the people of the world

Answer: (b)

Developed by: