International Law 2007 Paper-Solved MCQs Competitive Exams Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1). A state has the right to exploit in the Continental Shelf:

(a) Living resources

(b) Non-living resources

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: (c)

2. The principle of rabus sie stantibus means:

(a) a state cannot use force

(b) There is no crime without a law

(c) Fundamental change of circumstances

(d) None of these

Answer: (c)

3. The Schooner Exchange case dealth with the principle of:

(a) a state has soverign right its natural resources

(b) A state courts have to accept the validity of a foreign state's acts

(c) a state's right of reprisals in case of violation of rights

(d) None of these

Answer: (b)

4. Hague convention of 1970 dealt in properly with the crimes realting to:

(a) Refugees

(b) Prisoners of war

(c) Hijacking

(d) None of these

Answer: (c)

5. The Universal Declaration of Human Rights was adopted in:

(a) 1920

(b) 1945

(c) 1948

(d) None of these

Answer: (c)

6. Contiguous Zone in Pakistan is adjacent to and beyond the territorial waters and extending seawards to a line:

(a) 12 nautical miles

(b) 24 nautical miles

(c) 60 nautical miles measured from the base-line

(d) None of these

Answer: (b)

7. De facto recognition is:

(a) Legal recognition

(b) Recognition in principle

(c) Circumstantial recognition

(d) None of these

Answer: (c)

8. The limit of territorial waters of Pakistan is:

(a) 12 nautical miles

(b) 20 nautical miles

(c) 24 nautical miles---beyond the land territory and internal waters of Pakistan, measired from the base-line

(d) none of these

Answer: (a)

9. Continental shelf of Pakistan may extend upto a distance of:

(a) 150 nautical miles

(b) 200 nautical miles

(c) 300 nautical miles----beyond the limits of its territorial waters

(d) None of these

Answer: ()

10. Exclusive Economic Zone of Pakistan is an area beyond and adjacent to the territorial waters, the limit of which is:

(a) 12 nautical miles

(b) 100 nautical miles

(c) 200 nautical miles

(d) None of these

Answer: ()

Developed by: