International Law 2009 Paper-Solved MCQs Competitive Exams Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET-Hindi : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1. One of the modes of acquiring state territory is:

(a) Jurisdicition

(b) occupation

(c) insurjency

(d) None of these

Answer: (b)

2. The name of the present secretary general of the UN is:

(a) Kofi Anaan

(b) Boutros gali

(c) Ban ke Mon

(d)None of these

Answer: (c)

3. The preamble to the universal declariation on human rights was adopted on:

(a) 12 Jan 1949

(b) 10 Dec 1948

(c) 6th Aug 1947

(d) None of these

Answer: (b)

4. The right of innocent passage means:

(a) right of a foreign merchant ship to pass un-hindered through the territorial sea of the cost

(b) Not to publicize dangers to navigation in the sea

(c) To overlook regulations of marri-time traffic

(d) None of these

Answer: (a)

5. The basic frame work for the nature and characteristics of treaties was defined in the:

(a) Vinnea convention on the law of treaties 1969

(b) Geneva connvention on the high seas 1958

(c) Vinnea convention on the law of treaties 1986

(d) None of these

Answer: (a)

6. With drawal of recognition is more easily achieved with respect to:

(a) Defact recognition

(b) Collective Recognition

(c) Implied Recognition

(d) None of these

Answer: (a)

7. The father of International Law is:

(a) David Dudley field

(b) Hugo Grotius

(c) Geremy bentham

(d) None of these

Answer: (b)

8. Internal waters of a state are, such waters which are:

(a) found on the land-ward side of base line from which the territorial sea is measured.

(b) Adjusant to the exculsive fisheries zone.

(c) Waters flowing into the high sea's

(d) None of these

Answer: (a)

9. The doctrine of open sea was eloborated by:

(a) Blunt schilli

(b) Pufendorf

(c) Grotius

(d) None of these

Answer: (c)

10. According to article 3 of the 1982 convention on the law of the sea the breadth of the territorial sea is:

(a) 10 miles

(b) 12 miles

(c) 14 miles

(d) None of these

Answer: (b)

Developed by: